Régi győri vendéglők


„Lúdtollas” Csokonai Vitéz Mihály, a költő leszármazottjának írása a régi győri vendéglőkről.

Csokonai Vitéz Mihály is Debrecenben született, akár híres őse, és 1949-ig Győrben élt, szerkesztő, hírlapíró volt. „Lúdtollas” írásai az 1910-es évektől jelentek meg a győri lapokban.

Az alábbi „Lúdtollas” írás 1941. június 8-án jelent meg a Győri Nemzeti Hírlapban.

„Amikor még igazándiba darvadoztak a győriek

A „Ma” mindig leinti a „Tegnapot”, ha visszasóhajtja a cigánypecsenyével bélelt puha fehércipós, negyven krajcáros kedvderítős múltat. Kimindja a szentenciát, hogy az pedig csak mese, kedves „Tegnap” urambátyám. Hát nem mese az édes, kedves „Ma” öcsém uram! Voltanak Győrött jegy- és bevásárlókönyv nélkül való, néha-néha egybelendülő szép napok.

Bizonyosságtevője Simon Feri bátyó, aki közel fészázesztendeig becsülésben kalmárkodott a Széchenyi téren, a csemegeborokkal kapcsolódó gyarmatárukkal, aki is először hozta forgalomba a „puffogós” bort, már mint a gyöngyöző pezsgő bájitalt.

Simon Ferenc üzlete a Széchenyi téren 1891-ben. (Kép forrása: MKVM)

A múlt század hatvanas éveitől a világháború kitöréséig annyi vendéglő, beszálló, de meg kávéház is annyi volt ebben a dunántúli metropolisban, mint sehol másut koszorúba fonódó szép Magyarországon.

Egy borvirágos csokrétába kötöttem Simon Feri batyóval, a már cégérestől együtt eltűnt azon számos kávéházat, amelyekben a tényleg boldogabb, gondtalanabb „Tegnap” sűrűn darvadozott a maga vígasságtételére. Győr történetírója tolla alá adom, mint adalékot, hogy Győr egykor a „kávéházak városa” titulust is igényelte.

Az öreg Lloydban délután a gabonakereskedők, alkuszok talpas poharakból kanalazták a 12 krajcáros feketét, 3 drb kockacukorral, éjjel meg a tekintetes vármegye urai durrogtatták a pezsgős palackokat, Horváth Bálint, a nótás főszolgabíró ablakrepesztő nótaszava kíséretével.
Laszner, Guth, Prüger, Peiszner, Stojber voltak a régibb bérlői.

A Lloyd a Széchenyi téren (Képeslap 1910 körül)

Híres kávéház volt az Elite a várfal mellé építve. Jogászok darvadoztak benne, öreg urak is szívesen szürcsölgették „ottand” a feketelevest, kéknyelű kvaterkázást követőleg.

A volt Drobni-féle üvegkereskédés helyén, a Korn-kávéházban találkoztak a régi módis iparosok és kalmárok. Éjjel igen zajos élet volt a „Korn”-ban.

Az Erzsébet-kávéház, meg aztán a Fiume-kávéház szintén igen látogatott volt. A Fiuméban mutatták be az első mozgó filmeket.

A Fiume kávéház (Képeslap)

Az Erzsébet Ott Tivadar, majd Németh Ferenc tulajdonában volt. A Fiuménak Schilling, majd Murlasits, végül Váradi voltak a gazdái. A mai Kocsis-féle divatárukereskedés helyén volt a Reinhalt-kávéház.

A mostani gróf Tisza István-tér szegletén, a Corsó-cukrászda helyén állott a régi „köpködő kaszinó”, vagyis a Korona kávéház, amely arról volt híres, hogy éjjel-nappal nyitva volt, akár mint a tér másik oldalán volt előkelő kávéház, a Kisfaludy.

A „Kispipa” a Teleki és Nefelejts utca sarkán ontotta magából a szivar-cigaretta és pipafüstöt. A Tripoliszban (Teleki- és Bástya-utca sarok) minden éjjel félholtra verték egymást a zsákoló hajómunkások, akik nappal sok pénzt kerestek. A Deák-utca és a Szent István király-út sarkán volt a Krenn, a Deák utcában a Deák-kávéház, a Szent László utcában a Gerő Testvérek helyén Virzigmann.

Újvárosban, az Iparostanonciskola helyén a Palatinus. Ennek a sarok emeleti ablakából beszélt 1848-ban Kossuth Lajos.

a Palatinus. Ennek a sarok emeleti ablakából beszélt 1848-ban Kossuth Lajos.” (Fotó: Glück József)

Győrszigetben, a Híd-utca elején állt a Velence, a Klétzár-utca elején az Adria kávéház, Nádorvárosban, a Hunyadi-utca helyén a Hechl-kávéház.

Beszállók voltak: Fehérbárány, Szőlő-vendéglő, Vörös-ökör, Zöldfa, Angyal, Három nyúl, Arany bárány, Fehér ló, Rózsa, Szarvas, Szeibeczéder-vendéglő.
Ma két szállodánk és három kávéházunk van. Royal szálloda, kávéház, étterem. Fehérhajó szálloda és étterem, Hungária és Kioszk kávéházak.


Hát igaza van „Tegnap” urambátyámnak, hogy boldogabb volt a Múlt, mint a Jelen.
(Ludtollas)

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

20 + hét =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját