A Puntigám


Puntigámon innen vagy a Puntigámon túl.

„Ki ne hallott volna az újvárosi Kis-piacon levő PUNTIGÁMRÓL, amelynek utóda a Csapó nevű kereskedő volt. Ma is járja még az a mondás, hogy a Puntigámon innen vagy a Puntigámon túl. Aki „túl” lakott, az igazi újvárosi volt. Puntigámnál mindent árultak, ami egy háztartásban szükséges. Azonkívül 1 fillérért adták a „bakancsszíjat”. Nem lehetett azt befűzni semmiféle lábbelibe, mert kesernyés – édes cukorféleség volt, a szegény sorú gyermekek egyetlen édessége, mert másra nem tellett.” (Városomról – Városunkról – válogatás Imre Béla újságíró írásaiból, Hazánk, 2001)

Puntigám Rezső üzlete (forrás: Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, leltári szám/regisztrációs szám: XJM.F.3623)

1905-ben történt a tulajdonosváltás.

Hirdetés a „Győr Sz. Kir. Város és Győrvármegye czím- és lakjegyzéke 1905-ik évre” c. kiadványból (A DRKPMK helyismereti gyűjteményéből)
Puntigám Rezső utóda CHAPO ELEK fűszer-, anyag-, festék és liszt-kereskedése (Képeslap 1915 körül, Németh Vilmos gyűjteményéből)
A Puntigám bolt 1973-ban (Kép: fortepan_130755)

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

egy × 3 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját