A sétatéri kioszk, 1867-1917


A török eredetű kioszk szó egyik jelentése:  villaszerű, fedett épülettel rendelkező, kertes vendéglátóipari egység.

1866-ban még csak egy sörcsarnok volt a Sétatéren. “Nyári mulató helyeink. E tekintetben Győr nem nevezhető valami nagyon gazdag városnak, pedig, hogy mily áldás az árnyas hűvös hely, hol az ember félbeteg lankadtságágából kissé fölüdülhet, azt a most uralkodó tikkasztó hőségben érezhetjük legjobban. Első helyen áll mindenesetre a sétatér, melynek sétasorai és sörcsarnoka, már központi helyzeténél fogva is, legtöbb látogatónak örvendenek. Ennek csak az az egy kellemetlen oldala van, hogy Rába-parti oldalán a portól nem egészen mentes.” írja a Győri Közlöny 1866. 06. 21-én.

1867-ben a sziget északi részén megépült a kioszk, melyet Hets Antal mérnök, az akkori győri társaság előkelő kedvelt tagja tervezett, s mint a favázas építkezés mutatja, ideiglenes rendeltetéssel.  A kioszk, 1867.  június 9-én nyílt meg Vierzigmann Károly üzemeltetésével.

A Győri Közlönyben 1867. június 9-én megjelent hirdetés.

 

A kioszk ábrázolása egy 1899-ben postázott képeslapon (Németh Vilmos gyűjteményéből)

 

A kioszk ábrázolása egy 1899-ben postázott képeslapon (Németh Vilmos gyűjteményéből)

 

Hirdetés 1897-ből

 

A kioszk, a Mátrai Lajos György, 1892.10.02-n felállított Kisfaludy Károly-szobrával 1900 körül. (fénykép Békefi Péter gyűjteményéből)

Kisfaludy Károly szobor

A kioszk 1900 körül (képeslap, a DRKPMK helyismereti gyűjteményéből)

Ez a kioszk 1917 őszéig működött, ekkor nyitotta  meg Keller Gábor az új kioszkot, melyről a következő részben olvashatnak.

Kapcsolódó bejegyzés ITT

Az idézett újságcikkek a DRKPMK helyismereti gyűjteményéből származnak.

 

 

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat Facebook-on, illetve már itt, a weboldalon is.

Havi rendszeres támogatást az alábbi gombbal és az összeg kiválasztásával kezdeményezhetsz:

You may also like

Szólj hozzá!

Főszerkesztő

Kozma Endre

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”