A „hétemeletes”


Győr első középmagas háza melyet Fátay Tamás tervezett.

Győr első középmagas háza melyet Fátay Tamás tervezett, 1958-60-ban épült a Mester u. és a Bacsó Béla (ma Tihanyi Árpád)  út sarkán. Az épület 6 fogatú lépcsőházas elrendezéssel készült, szintenként 4 db. kétszobás, 1 db. egy szobás és 1 db. garzon lakással. A kétszobás lakások konyhai étkezőfülkés megoldással készültek. Az épületben összesen 42 db. lakás van, 55 m2-es átlagos alapterülettel. Az átlagos lakóterület 38,2 m2.

Az ötödik – hatodik szint építése
Az épület szerkezetének építése. (GYŐRITERV-es kiadvány)
A Sport utca felől

Elkészült az első hétemeletes győri lakóépület

A hétemeletes lakóházban 28 kétszobás, hét egyszobás és ugyancsak hét garzonlakás van. A kétszobás lakásokhoz fürdőszoba is tartozik. Az egyszobás lakásokban mosdófülke van. A garzonlakásokban is van fürdőszoba.
Újdonság
a hétemeletes házban, hogy a lépcsőház az épület közepén van, így egy szintből négy lakás helyett hat lakás nyílik. Ezzel a megoldással a lépcsőház tizennégy lakással többet szolgál ki, mintha a szokásos módon helyezték volna el. A lépcsőház tetővilágítást kapott.

A hétemeletes lakóház külsőleg is impozáns. Külső falai szép, sárga, rozsdavörös és égszínkék színűek. Külföldi műanyagfestékkel festették be őket, és az előcsarnok, valamint a lépcsőház egy részét is. A falak tehát moshatók. A lakások bejárati ajtói tölgyfából készültek.
A szép lakóház hét és fél millió forintba került. Hatmillió forint volt az építési, másfél millió pedig az egyéb költség. A lakóház terveit győri tervezőmérnök: Fátay Tamás készítette.” (Kisalföld, 1960. 10. 16.)

Látkép a ház tetejéről

Az építkezésről bővebben ITT

Az elkészült épület több irányból.

„Az épület külön érdekessége, hogy homlokzati színezéshez a kivitelező – hazánkban első alkalommal – importált olasz műanyag festék maradványát szerezte be. A világoskék és terrakotta szín szűkös maradékát is szerencsés ajándékként fogadtuk.” írta Fátay Tamás.

1965 körül (fotó: Fátay Tamás)

Képek forrása: a jelöletlenek saját gyűjteményemből

Köszönet a https://moderngyor.com/ oldalnak az infókért

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

1 hozzászólás

Szólj hozzá!

egy × négy =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját