A négy erkélyes sarok


Győrött a Liszt Ferenc  és a Teleki utcák metszésénél a házakat mind a négy sarkon zárt erkély díszíti.

Ez a hazai viszonylatban is ritka és rendkívül jellegzetes utcaképet alkot.

A sarok délről nézve az 1920-as években Glück József felvételén ((a DRKPMK helyismereti gyűjteményéből, képszám: NM068_Gyor_Teleki_utca)
A sarok kelet felől nézve az 1930-as években (Komondi Miklós gyűjteményéből)
A sarok nyugat felé nézve 1960 körül (kép: Jenei – Koppány: Magyar műemlékek – Győr, 1964)

Az északkeleti sarok:

A Liszt Ferenc u. 7., az egyemeletes  sarok lakóház a XVIII. században épült. Az emeleti ablakok és az erkély architektúrája eklektikus stílusban építve.

A Liszt Ferenc u. 7. számú ház a ’60-as években (fotó: Reismann Marian)

A délnyugati sarok:

A Liszt Ferenc u. 8. számú sarok lakóház egyemeletes. Kosáríves, klasszicista kapujának felülvilágító sugaras vasrácsában N.B. betűkkel. Teteje manzárdos, ami XVIII. századi eredetre vall. Ebben a házban nyitott boltot 1935-ben Lang János (Langjani) az első győri profi labdarúgó. Ezt a boltot  1952-ig, az államosításig működtette.

Lang János kereskedése a Liszt Ferenc u. 8. szám alatt (fotónegatívról szkennelve)

A délkeleti sarok:

A Liszt Ferenc u. 10. számú egyemeletes lakóház helyén eredetileg két épület és a kettő között beépítetlen telek volt 1617-ben győri polgárok tulajdonában. 1703-ban a telek sarkán már emeletes ház állott. A mai épület sarokerkélyének kettős konzolsora és kör alaprajza is kora-barokk eredetre vall. A középső három ablak kis kiülésű rizaliton van, ennek tengelyében találjuk a kaput, bronz oroszlánfej formájú kopogtatókkal díszített klasszicizáló kapuszárnyakkal. Említésre méltó a ház szabályos nyolcszög alaprajzú udvara.

A Liszt Ferenc u. 10. az 1960-as években

Az északnyugati sarok:

A Liszt Ferenc u. 5. számú ház 1944-ben bombatalálatot kapott és megsemmisült és helyébe a múltat nem sok sikerrel idéző új házat építettek.

Múlt és jelen (a mai kép: google.hu/maps )

Felhasznált irodalom:

Jenei – Koppány: Magyar műemlékek – Győr, 1964

Győri útikalauz, 1959

Győr, Panoráma útikönyv, 1974

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

13 − nyolc =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját