Darányi Kálmán miniszterelnök Győrött, 1938. március 5.


1938. március 5-én, a Nemzeti Egység Pártjának győri nagygyűlésén tartotta híres beszédét Darányi Kálmán miniszterelnök, melyben egy ötéves, átfogó gazdasági fejlesztési programot hirdetett meg. A program nem volt más, mint a február 3-i Huba elnevezésű hadfejlesztési terv gazdasági megalapozása. Ebből 600 milliót közvetlenül a fegyverkezésre, 400 milliót közvetett védelmi fejlesztésre szántak. Az ütemezését 5 évben határozták meg, az első lépcsőt 1940 végéig tervezték végrehajtani (ez a legszükségesebb fejlesztéseket foglalta magában).

A programról részletesen itt: http://mnl.gov.hu/a_het_dokumentuma/a_gyori_fegyverkezesi_program.html

A miniszterelnök a NEP győri nagygyűlésén: http://filmhiradokonline.hu/watch.php?id=2711#

A Győri Nemzeti Hírlap, 1938. 03. 04-i számából
A miniszterelnök megérkezik a Városi Kultúrházba
Az utcán is sokan hallgatják a rádióközvetítést
A gyűlést fél 2 órakor a Royalban közebéd követi, melyen több pohárköszöntő hangzik el.

Képek forrásai:

Győri Nemzeti Hírlap ( http://edok.gyorikonyvtar.hu:80/?docId=43488 )

Dobos Vilmos / MNL Győr-Moson-Sopron Megye Győri Levéltára

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

egy + 20 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját