Győri Városközpont irodaház


A Győr – Sopron megyei Tanács és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság székházának felépítésével befejeződött Győr város közigazgatási központjának rekonstrukciós munkája.

A Cserhalmy József és  Fátay Tamás (GYŐRITERV) által tervezett irodaház 1969-1971 között épült, melyet 1971 augusztus 19-20-án, Győr 700 éves évfordulójának központi ünnepi rendezvényeinek keretében avattak fel.

Az új városközpont leendő helye az ’50-es években
Elbontásra váró házak 1969 közepén
Szanálás, 1969. 09. 09. (Fotó: G. Nagy Béla)
Az épülő irodaház 1970. 07. 31-én (Fotó: G. Nagy Béla)
A városközpont avatása (kép: Győr, 1970-1972)

„A városközpont avatása a 700 éves évforduló ünnepségeinek csúcspontját jelentette. A város akarásának, városépítő munkájának gazdag ajándéka – úgy vélem, nyugodtan mondhatjuk – csak elismerést váltott ki. A város az Urbanisztikai Társaságtól a Hild-emlékérmet, az új központi épület pedig az Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium 1972. évi nívódíját kapta. A megépült városközpontban várospolitikusok, tervezők, kivitelezők, beruházók, városukat szerető polgárok közös, egybehangolt munkája öltött testet, mely nemcsak szép példája a rekonstrukciónak, hanem előképe a jövő városépítésének.” (Fátay Tamás)

A Győri Tervező Vállalat kiadványa az irodaépületről ITT olvasható

Felhasznált irodalom: Fátay Tamás: A győri városközpont építésének története, 1974

G, Nagy Béla fotóiért köszönet a https://www.facebook.com/G-Nagy-B%C3%A9la-1937-1989-397782587042190/?fref=ts oldalnak

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

2 hozzászólás

Szólj hozzá!

15 + 19 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját