A Ringa vendégház és húsbolt


1989. március 4-én a Győr-Sopron Megyei Állatforgalmi és Húsipari Vállalat az egykori Schöpf-házban teljes átalakítás után megnyitotta Ringa vendégházát.

Győrött a Czuczor Gergely utca 12-14. szám alatti egyemeletes házak minden valószínűség szerint a 19. század utolsó harmadában épültek össze egy épületté. Akkor is közös volt a bejáratuk, az emeletek megközelítésére pedig a 14. számú ház jellegzetes félkör alakú lépcsőházát használták. Ebben az épületben működött a második világháború előtt több évtizeden keresztül Győr egyik híres hentes és mészáros családjának, Schöpféknek az üzlete, ahol nem csak tőkehúsok, hanem a húskészítmények, a felvágottak legkülönbözőbb fajtái várták a vásárlókat.

Schöpf szalámi címke

Schöpfék hentes üzlete méltó volt a város húsiparának évszázados múltjához, hiszen 1867-ben Győrben kezdte el az azóta világhírre szert tett téliszalámi gyártását Forgiarini Cedaro olasz hentes (innen egyébkét az olasz szalámi elnevezés).” Forgiarini Cedaro 1899-ben Szegedre telepítette át szalámigyárát.

A nyitásról így írt a Kisalföld 1989. március 24-i száma:

„Megnyílt a Ringa vendégház

A Győr-Sopron Megyei Állatforgalmi és Húsipari Vállalat nemes hagyományt ápol, amikor az egykori Schöpfházban teljes átalakítás után megnyitotta Ringa vendégházát. (A ringa annak a kéziszerszámnak a neve, amelyet az 1930-as évekig a hentesek használtak a húsok aprításához.)

A Czuczor Gergely utca 12-14. sz. házak az átalakítás előtt 1985-ben

Látogassunk az épületbe. Az utcáról nyílik a húsipari mintabolt, ahol a tőkehúsokból, valamint a vállalat által gyártott hentesárukból és felvágott különlegességekből válogathatnak a vásárlók. A másik ajtón léphetünk a
Győri Hűtőipari Vállalat Mirelite mintaboltjába, ahol a Magyarországon forgalomba került 135 féle mélyhűtött élelmiszerből vásárolhatunk.

Az új húsbolt (Kisalföld, 1989. 03. 24.)

A középső ajtón belépve hangulatos falépcsőkön juthatunk fel a ház tetőterébe, ahol legkényesebb igényeket is kielégítő három kétágyas szoba és egy lakosztály várja a vendégeket. Mindegyik szobához fürdőszoba tartozik, valamint színes tv, minibár, telefon. A szobákba pótágyak is beállíthatók.

Az első emeleten találjuk az éttermet és a látványkonyhát, ahol a vendég előtt készítik el a finomabbnál finomabb falatokat Milley György konyhafőnök és famulusai.

Az étlapon mintegy 30-féle étel szerepel, közöttük a mindig kapható, különlegesen finom borjúpaprikás és bécsi szelet. A ház pincéjében lévő egykori jégvermet hangulatos borozóvá alakították át, ahol kizárólag tokaji borokat mérnek. Budapest és Sopron után itt kaphatók kimérve a tokaji borok legkiválóbbikai: tokaji furmint, tolcsvai hárslevelű, mádi édes, valamint tokaji muskotály. Itt a pincében létesítik a közeli jövőben a tokaji borok múzeumát, várhatóan a többi között az 1956-os év járatú 5, és az 1957-es év járatú — azóta több világversenyen nagydíjat nyert — 6 puttonyos aszubort is kiállítják.

A Ringa vendégház, étterem és borozó 1989-ben

A Ringa vendégházat szom ­ baton délben Körös László igazgató ünnepélyesen nyitotta meg, és adta át a vezetésével megbízott Tiszolci Istvánnak. Az épületet dr. Winkler Gábor Ybl-díjas építész tervezte, a kivitelezési munkálatokat, pedig a Győr-Sopron Megyei Tanácsi Építő és Szerelőipari Vállalat végezte.” (Imre Béla)

Kisalföld, 1989. 03. 24.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

három × 1 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját