Teleki u. 10.


A győri,  barokk-kori Szent Sebestyén (ma Teleki László) utca 10. számú kétemeletes háza, a régi Városháza hátsó épülete.

A XVIII. századi ház helyén 1617-ben Paizs György deák, 1703-ban Szigler János kádár földszintes sarokháza volt. A mai épület a XVIII. század második felében épült, sávos földszintjével és höbörcsös (érdes, egyenetlen felületű) vakolatú emeleteit összefogó dór lizénáival, amelyek felett háromrészes főpárkányon helyezkedik el a manzárd-tető.

A Magyar Királyi Állami Felső Építő Ipariskola 1939-40. évi szünidei felvételei, győri műemlékek kiadványból

 

A ház 1940 körül

A három utcára (Teleki u., Szappanos köz, Múzeum köz) néző ház Teleki utcai íves kapuja felett gazdag stukkódísz húzódik.

A ház Teleki utcai kapuja 1940 körül

1963-ban állították helyre Manninger Egon építész tervei szerint.

A ház kapuja a ’80-as években történt felújításkor

Felhasznált irodalom:

Jenei – Koppány: Magyar műemlékek – Győr, 1964

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat Facebook-on, illetve már itt, a weboldalon is.

Havi rendszeres támogatást az alábbi gombbal és az összeg kiválasztásával kezdeményezhetsz:

You may also like

Szólj hozzá!

Főszerkesztő

Kozma Endre

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”