A Szigethy Attila út régi arculata


Az út névváltozatai: Pásztorház utca — Körkemence utca — Molotov utca — Szentháromság utca — Felszabadulás útja — Szigethy Attila út.

A Kert utcával együtt, Nádorváros két legnagyobb észak—déli irányú főútvonalát, a Kálvária utcát és a Fehérvári utat köti össze nyugat—keleti irányban. A Kert utca folytatásaként kezdődik, és kissé északkeleti irányban haladva egészen a Fehérvári útig  terjed. Általában mindkét oldalán kertes családi házak húzódnak. Az út bal oldalán a Zrínyi utcai Megyei Kórház szakítja meg az útvonal családi ház jellegét. Az út hossza 2081 m, úttestének szélessége 5—8 m, burkolata aszfalt és itatott makadám.
A város közgyűlése — 1948-ban — az akkori Szentháromság utcát, 1961-ben pedig az akkori Molotov utcát is Felszabadulás útjának nevezte el felszabadulásunk emlékére.  (1992-től Szigethy Attila út)

Története: A Felszabadulás útja — eredetét tekintve — több utcáiból tevődik össze. Általában két részre oszthatjuk: a Vörös Hadsereg útjától keletre és nyugatra eső részekre. A keleti résznek, vagy legalább is egy szakaszának, eredetileg Pásztorház út, majd a két oldalán levő téglaégető kemencéktől a Körkemence utca nevet kapta. 1948-ban a nevét Molotov utcára változtatták.
A nyugatra lévő szakasznak jelentős részén valamikor a Sánci dűlő húzódott. Itt alakult ki a Szentháromság utca. Nevét az 1895-ben épült — Szentháromság kórháztól nyerte.

Képeink (saját gyűjtés) 1970 körül készültek
Felhasznált irodalom: Tomaj F.: Győr utcái és terei

Felszabadulás u. – Lenin u. – Sallai u. kereszteződés

Felszabadulás u – Liezen-Mayer u. kereszteződés

Felszabadulás u. – Bartók B. u. kereszteződés

Felszabadulás u. – Verseny u. kereszteződés

Felszabadulás u. – Verseny u. kereszteződés

Felszabadulás út, Bacsó Béla u. és a Bartók Béla út közötti szakasz

Felszabadulás út, Bacsó Béla u. és a Vörös hadsereg út közötti szakasz

Felszabadulás u – Bacsó B. u. kereszteződés

Felszabadulás u – Bacsó B. u. kereszteződés

Felszabadulás u – Bacsó B. u. kereszteződés

Felszabadulás u a Bacsó B. u. kereszteződés felé nézve

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

8 − 4 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját