Győri gyermektábor, Győrújbarát


1979. június 17-én, vasárnap avatták fel a Győri gyermektábort (ma Győr Megyei Jogú Város Gyermektábora) Győrújbaráton az Arany János u. 145. szám alatt.

A gyermektábor 1979-ben a gyermekév alkalmával került átadásra.

*

1977-re a Győr-kiskúti gyermektábor elégtelennek bizonyult a város általános iskolásainak nyári táboroztatására.

A KÖJÁL véleménye a kiskúti táborról 1977-ben:

A KÖJÁL véleménye a kiskúti táborról

Új helyszínként Győrújbarátra esett a választás, ezért Zámbó József, a Győr megyei Városi Tanács Elnöke az alábbi kérelemmel fordult az Országos Tervhivatal VIII. Beruházási és Építési Főosztályhoz:

A teljes dokumentum alább olvasható.

1977-ben kommunista műszakokat szerveztek a város vállalatai a Gyermektábor építési költségeire. 1977. december 31-ig 8 786 620 forint gyűlt össze. Az alábbi dokumentum 4 oldalon sorolja a vállalatok átutalásait.

A teljes felsorolás a képre kattintva olvasható.

Kimutatás a vállalati hozzájárulásokról:

A Gyermektábor alaprajza (Kép: Győr Városi Levéltár – Műszaki Levéltára)

Az 1978-ban megindult építkezésben is nagy szerepet játszottak a győri vállalatok a sok társadalmi munkával.

A Kisalföld napilap 1979. május 6-i számából:

„Önkéntes munka a gyermekekért

Kommunista szombat a megye üzemeiben

Segítettek a szovjet katonák is

Győrújbarátra kora reggel vállalati autóbuszokkal, magánautókkal mentek a győri üzemek dolgozói: a Rába Magyar Vagon- és Gépgyár, a Győr megyei Állami Építőipari Vállalat, a Győr-Sopron megyei Tanácsi Építőipari Vállalat, a Rábatext győri Textilipari Vállalat, az ÉPFU, a Víz- és Csatornamű Vállalat, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szocialista brigádjainak tagjai. Velük egy időben érkeztek az ideiglenesen hazánkban állomásozó Szovjet Hadsereg déli hadseregcsoportjának katonái, akik ezúttal az úttörőtábor telefonvezeték-építési munkálatait végezték.”

A teljes cikk a képre kattintva olvasható:

Kisalföld, 1979. 05. 06.

Képek az építkezésről:

Az ünnepélyes tábornyitót 1979. június 17-én, vasárnap tartották, melyről így írt a Kisalföld napilap 1979. június 19-i száma:

„… úttörőké a világ!

Építette Győr város lakossága

Ötezren a gyermektábor megnyitásán

Kisalfold 1979 06 19

„Az esőre hajló idő sem riasztotta el az ünneplőket: háromezer leendő táborlakó gyermek, és közel kétezer felnőtt hallgatta vasárnap délelőtt tíz órakor a felcsendülő úttörő fanfárok hangját, és nézte nem kis megilletődöttséggel az első zászlófelvonást.”

Képek a megnyitóról:

„Fellépett a Móra, a Balassi és Gombos iskolák egyesített énekkara, a Mező Imre Úttörőház táncegyüttese, az Ady iskola tornacsapata, a Zalka iskola fúvószenekara, valamint a Győr városi Tanács fúvószenekara.”

A RÁBATEXT tervezésében és kivitelezésében készült egy 20 x 10 méteres úszómedence is.

Haditechnikai Park a Győri Gyermektáborban.

KRESZ park a Haditechnikai bemutató mellett:

KRESZ park

A gyermektáborban könyvtár is működött:

*

Képek a Győri gyermektábor életéből:

A dokumentumokért köszönet Győr Városi Levéltár – Műszaki Levéltárának

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

kilenc − 1 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját