Németh Károly főispán


Bejczi Németh Károly dr. Győr, Moson és Pozsony közigazgatásilag egyelőre egyesített vármegye és Győr szabad királyi város főispánja volt 1927-től – 1931-ig.

Bejczi Németh Károly dr. (Pozsony, 1867. no­vember 4. – Győr, 1931. október 20.) életrajza:

„Tanulmányait Pozsonyban kezdte, felsőbb iskoláit a Győ­ri Királyi Jogakadémián és a budapesti Királyi Magyar Tudományegyetemen végezte, 1890-­ben tudori oklevelet nyert. Másfél évet Regensburgban Thurn és Taxis Albert herceg udvaránál töltött. 1892­-ben ügyvédi vizs­gát tett, és még abban az esztendőben ki­nevezték tiszti főügyésszé. Ugyanezen idő­ponttól ügyvéd Győrött. 1895­-től jogtaná­csos a Győri Első Takarékpénztárnál. 1898 –1906 között a Fiú Felső Kereskedelmi Iskolában közgazdasági és jogi ismerete­ket tanított. 1910-­től a péri kerület ország­gyűlési képviselője. 1913-­ban udvari taná­csosi címet kapott. A világháborúban a 37. honvédhadosztályban szolgált tartalékos századosként, 1916-­ban felmentették a to­vábbi szolgálat alól. 1927 januárjában Győr város a felsőház tagjává választotta meg, e tisztéről főispáni kinevezésekor lemondott. 1927-­től Győr­-Moson­-Pozsony közigazgatá­silag egyelőre egyesített vármegye és Győr thj. város főispánja lett. A Tanácsköztár­saság idején túszként tartották fogva a ta­nítónőképző épületében. Utolsó lakhely: Batthyány tér 2.” (Forrás: Győri Életrajzi Lexikon)

Németh Károly főispánról a napokban került elő egy dedikált fotó.

Bejczi Németh Károly dr. főispán dedikált fényképe (Forrás: Tolnay József)

„Ezen a fotón szereplő Úr a dédapám, id. Tolnay József gőzmalmos jó barátja volt. A fotót a családi fotók dobozában találtam. Idestova 40 éve őrizgetem, de nem tudok róla semmit. Szerintem győri illetőségű lehetett.” -írja a kép küldője – Tolnay József.

Vértesi Tamás segítségével sikerült azonosítani a fotón szereplő urat Németh Károly győri főispán személyében.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

2 × kettő =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját