Kossuth Lajos u. 28., az egykori „Arany Bárány” fogadó


A Kossuth Lajos utca jobb oldalán, a mai 28. számú emeletes épület volt az egykori Arany Bárány beszálló vendéglő.

Az egyszerű, klasszicizáló homlokzata mögött sokkal régebbi épület rejtőzik, homlokzatán „Arany Bárány” cégérrel.  XVIII. századi pincéje fölött, a XIX. században több periódusban épült ki. A maga korában kiváló vendéglő volt illusztris vendégekkel. Széchenyi István 1848. szeptember 6-án, más adatok szerint 8-án és 9-én, Döblingbe menet itt töltötte utolsó magyarországi éjszakáját, 1849-ben itt szállt meg Ferenc József és öccse Miksa, a későbbi mexikói császár.

1848. szeptemberében Széchenyi Győrött átszállíttatván Bécsbe, miután Esztergomnál gőzhajóról a Dunába ugrott, de kimentetett volt, Újvárosban az atyám patikája közelében a Bárány vendéglőben kísérőjével, Balogh orvossal megszállott és ekkor a hotelcselédség, mely csitító orvosszerekért jött hozzánk, de meg a hotelbirtokos Marcher állítása szerint is, Széchenyi folyton önkívületi rohamokat szenvedett, úgyhogy az ágyhoz kellett egy ideig kötözni.”  (Valló István szerk.: Győri Szemle  I. évfolyam. 9-10. szám. 1930. november-december / Velsz Aladár: Kautz Gyula)

 

Az 1920-as években (Fotó: Glück József, a DRKPMK helyismereti gyűjteményéből, képszám: NM116_Gyor_Kossuth_Lajos_utca)

„Marchart Ferenc, az Arany Bárány első ismert tulajdonosa 1867-ben úgy hirdette eladásra a beszálló vendéglőt, hogy 52 éve tulajdonosként vezette azt; tehát 1815-ben a beszálló vendéglő már létezett.

Az épület leírása: A leglátogatottabbak közé tartozó szállodája Győr városnak áll: egy italmérő szobából, egy étterem és emelletti szobából, a vendéglős lakául szolgáló két szobából, két terjedelmes konyhából, két tartalék kamrából, széna- és szalmapadlásból, 80 lónak elhelyezésére alkalmas hat istállóból, 20 kocsira alkalmas színből, 200 akó borra való nagy pincéből és az első emeleten 18 vendégszobából. A szállodának két közlekedési nagy kapuja van és a szálloda minden igénynek megfelelően házi eszközökkel felszerelt.

A 20. század első évtizedében a vendégszobák egy részét lakássá alakították át.

Az 1930-as évektől az 1970-es évekig az újvárosi Postahivatal működött itt.” (Torma Attila – Régi győri szállodák, vendéglők, kávéházak…, Győr 2018)

A Kossuth Lajos utca, jobb oldalon a bárányos ház, 1955 körül (kép: Borbíró – Valló: Győr városépítéstörténete, 1956)

Felhasznált irodalom:

Jenei – Koppány: Magyar műemlékek – Győr, 1964

Győr, Panoráma útikönyv, 1974

Torma Attila – Régi győri szállodák, vendéglők, kávéházak…, Győr 2018

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

8 + 12 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját