Király u. 20.


A Király utcának a Széchenyi tér felőli végén áll a 20. számú ház három utcára néző tömbje.

Helyén 1617-ben Prainer János győri főkapitány háza állott. A XVII. század tűzvészek ezt a házat is elpusztíthatták, mert 1634-ben, mikor az 1617. évi telekkönyvet kiigazították, itt már nyolc kisebb házat jegyeztek fel. 1703-ban kisebb boltok sorakoztak itt, a Szent Rudolf (Király) utca piac felőli végén, csupán a Szent Jakab (Szabadsajtó) utca sarkán állott Csuport János sarokháza és mellette Győr városának nagyobb bormérő háza. Ezt Boronkay Pál vásárolta meg 1785. február 24-én, majd amikor a kisebb házak is a tulajdonába kerültek, ő építtette egybe azokat mai kétemeletes formájára. 1809-ben Boronkay elcserélte Mészáros János táblabíró házával (Altabak-ház). 1897-ben a ház tulajdonosa özv. Mayer Károlyné, aki a homlokzatot Kovács József építőmester tervei szerint szinte teljesen átalakíttatta. 1960-ban azonban a megmaradt régi részek alapján Manninger Egon tervei szerint helyreállították az épületet. Kettős lizénákkal osztott, sávos földszintű, copf homlokzatú kétemeletes ház sarkain levő átlós zárt erkélyekkel nem annyira a Király utca, mint inkább a Széchenyi tér felől érvényesül.

A győri Király utca részlete Schemitz Károly orvos lakásából, Mayrhófer József fotóján, 1855
A Király utca – Széchenyi tér sarokháza (Képeslaprészlet 1910 előtt)
Az eredeti épületdíszekkel 1950 körül

Újságcikk az 1960-as felújításról (Kisalföld, 1960. 06. 17.)

A felújított épület (fotónegatívról szkennelve)
A Széchenyi téri homlokzat, 1965-ben (fortepan_31235 LECHNER NONPROFIT KFT. DOKUMENTÁCIÓS KÖZPONT)
A ’80-as évek elején (fotónegatívról szkennelve)

Felhasznált irodalom:

Jenei – Koppány: Magyar műemlékek – Győr, 1964

Jenei Ferenc: Régi győri házak, 1959

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

tizenhat + 1 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját