A győri termálfürdő


A győri vizet már a középkori krónikák is jegyezték, mert számos betegségre hatásos. A 2000 méter mély termálkútból feltörő 67 °C-os vizet 1978-ban minősítették gyógyvízzé.

A Győr-Sopron megyei Tanács az ötvenes években a győri termálfürdő építésével kapcsolatos tanulmányterv készítésére adott megbízást a Mélyépítési Tervező Vállalatnak. 1960-ban kezdték meg  az első győri termálkút fúrását, melynek anyagi feltételeit a Győr-Sopron megyei és a Győr Városi Tanács biztosította.

Az első fúrótorony (kép: Novák Ferenc)

1962-ben a medencés uszoda közelében elkészült a 2000 méter mély kút, mely +1,30 m magasságban, 720 l/perc, 66,4 Celsius-fok hőmérsékletű termálvizet adott. Az Országos Közegészségügyi Intézet 1963. évi vizsgálati eredménye szerint: “Alkálihidrogénkarbonátos és kloridos víz, mely jodidtartalmánál fogva a jódos gyógyvizek csoportjába sorolható. A víz vascsőre nem agresszív, és sem kémiai, sem bakteriológiai szempontból nem esik kifogás alá.”

Az első kút a Radnóti utcából

A második termálkutat, mely a Bercsényi gimnázium és a Dózsa-sportpálya között helyezkedik el, 1966-ban helyezték üzembe. A 2000 m mély kút 69 Celsius-fokú hévizet ad 1100 liter / perc mennyiségben.

A második kút a Bercsényinél, 1966-ban. (kép: Will József)

Az első kút adatainak ismeretében a Győri Tervező Vállalat azonnal megkapta a kiviteli tervezésre a megbízást. A termálfürdő építéstevezői. Fátay Tamás és Simányi Frigyes, statikustervezője: Lipovszky Péter, gépésztervezője: Grábits Henrik voltak.

Az 50-es években sport-pályák voltak a területen.

1962-ben elkezdték és be is fejezték a három termál-medence építését. A termálöltöző alapozását is 1962 végén kezdték és 1965. október 2-án nyílhatott meg a termálfürdő, mely a vezető főorvos szakvéleménye szerint, főleg idült reumás, légúti és nőgyógyászati betegségek esetén hatékony.

Fél évvel a megnyitás előtt, 1965. április 27-én (kép: fentrol.hu / 1965_ 04 27 0367_0002)

 

Tudósítás az átadásról (Kisalföld, 1965. 10. 03.)

Három medencéje van, melyek közül kettő oldott alakú ülőmedence, egy pedig 25 m hosszú, téglalap alapú tréningmedence. Az egyes medencék vízhőfoka 30, 36, illetve 40 Celsius-fok. 82 kabinos és 1300 vállfás öltözőhelye van. A medencéket három naponként leürítik, majd fertőtlenítő takarítás után újra tiszta vízzel töltik fel.

Az új termálfürdő, még üres medencékkel, háttérben látni a második fúrótornyot.

 

A termálfürdő reklámképeslapja

 

A tréningmedence az átadás után

A fürdő büféje kívülről

A fürdő büféje belülről

A fürdő büféje belülről

 

A termálfürdő Sziget felől

 

A termálfürdő egy 1974-ben kiadott képeslapon

 

A termál bejáratánál (kép: Forgóné Végh Anna)

1988-ban elbontották az épületet.

Tudósítás a bontásról (Kisalföld, 1988. 07. 23.)

 

Az épület elbontása után a medencéket még lehetett használni

A kád- és súlyfürdő

Az Imaház utca és a Rába töltés közötti régi lakóépületek, egy volt pékműhely és a már csak raktárnak használt régi kis zsinagóga lebontása után 1970-ben megkezdték az újabb jelentős fürdőlétesítmény, a kád- és súlyfürdő építését. Építésztervezője: Solt Herbert, statikustervezője: Szalay Kálmán, gépésztervezője: Grábits Henrik volt. Kivitelező: GyÁÉV Földszintjén gyógyfürdők, I. emeletén tisztasági kádfürdők, II. emeletén az üzemeltető vállalat irodái és díszterme kaptak helyet. 1971-ig  a vállalat irodái az egykori Teleki-laktanya épületében voltak.

Az épülő kád- és súlyfürdő 1970-71 ben

 

A kád- és súlyfürdő 1974-ben (fotó: Klausz László)

 

A fürdőegyüttes helyszínrajza, 1974 (kép: Győri tanulmányok, 3

A győri strand története ITT olvasható

A győri strand- és termálfürdő múltja a Győri Szalon oldalán ITT olvasható

Felhasznált irodalom: Cziglényi László – A győri fürdők / Győri tanulmányok, 3. szám, 1974

 

 

Címke: ,
kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat Facebook-on, illetve már itt, a weboldalon is.

Havi rendszeres támogatást az alábbi gombbal és az összeg kiválasztásával kezdeményezhetsz:

You may also like

Szólj hozzá!

Főszerkesztő

Kozma Endre

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”