A győri strandfürdő


Az új strandfürdőt 1931 nyarán vehették birtokba a győriek. Képeink az 1930-40-es években mutatják be az uszodát.

Korábban egy tutajuszoda állt a Mosoni-Dunán Fotó: Glück József, 1920-as évek. (a DRKPMK helyismereti gyűjteményéből, képszám: NM097_Gyor_Regi_uszoda)

1930-ban a város Hajós Alfrédot (eredetileg Guttmann Arnold; Budapest, 1878. február 1. – Budapest, 1955. november 12.) bízta meg a Cziráky téren építendő  új uszoda terveinek elkészítésével. A tervezett medencés uszoda egy 50×18 méter méretű nagy-medencéből és egy lubickolóból állt, kiegészítve öltözőépületekkel, kazánházakkal. Az építkezés 1931 áprilisában kezdődött meg, gondosan megválogatott győri vállalkozókkal.

Az uszoda építése a Győri Torna és Evezős Egylet csónakháza felől (fortepan_95760 / SCHERMANN ÁKOS)

A győri medencés uszoda 1931. július 6-án nyílt meg, mely fekvése és technikai megoldása miatt is egyedülálló volt az országban. A Hajós Alfréd által tervezett együttes nem csak az országban először alkalmazott klórtisztításos technológia miatt számított úttörőnek, hanem letisztult formálása és tiszta funkcionalitása is újdonság volt a városban.

Az 50 méteres medencét egyik oldalon végigkíséri egy napozóteraszként és lelátóként is szolgáló lépcsőzetes kiemelés.

Napozóteraszként és lelátóként is szolgáló lépcsőzetes kiemelés, kb. 1940

 

Napozóteraszként és lelátóként is szolgáló lépcsőzetes kiemelés Glück József fotóján (a DRKPMK helyismereti gyűjteményéből, képszám: NM029_Gyor_Medences_uszoda)

A korabeli szabványok szerint a medence alkalmas volt úszó- és vízilabda versenyek rendezésére is.

Vízilabda meccs a ’30-as években

 

Vízilabda edzés, 1940

 

Az új uszoda látképe Glück József fotóján (a DRKPMK helyismereti gyűjteményéből, képszám: NM030_Gyor_latkep)

 

Középen a strand két medencéje (versenymedence és gyermekmedence) az öltözőépülettel, valamint a Cziráky emlékművel. Glück József fotója (a DRKPMK helyismereti gyűjteményéből, képszám: NM033_Gyor_Medences_uszoda)

 

A gyalogoshídról érkezőket fogadó pénztárházikó. Glück József fotója (a DRKPMK helyismereti gyűjteményéből, képszám: NM074_Gyor_Medences_uszoda_bejarata)

 

Vidám társaság a strandon 1933-ban (fortepan_11802 / GÁDOROS LAJOS)

 

1942-ben (kép: Pocsayné Vincze Tünde)

 

Id. Konok Tamás fotója, 1943. (fortepan_43520 )

 

Id. Konok Tamás fotója, 1943. (fortepan_43781)

 

Id. Konok Tamás fotója, 1943. (fortepan_43522)

 

Az uszoda látképe a Kastély-bástyáról, ’30-as évek vége felé (fénykép Varga Norbert gyűjteményéből)

Az uszoda bővebb története ITT és a Győri Szalon oldalán ITT olvasható.

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat Facebook-on, illetve már itt, a weboldalon is.

Havi rendszeres támogatást az alábbi gombbal és az összeg kiválasztásával kezdeményezhetsz:

You may also like

Szólj hozzá!

Főszerkesztő

Kozma Endre

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”