Közbiztonsági ellenőrzés Győrött


1966. január 27-én a rendőrség fokozott közbiztonsági ellenőrzést tartott a győri éjszakában.

A Magyar Rendőr újság 1966. 02. 10-i számából:

„Hideg januári szél nyargalt Győr dérlepte utcáin és behavazott terein. Az éj sötét palástja ráterült a városra és a soha nem pihenő gyárak kéményeire. Az emberek pihenni tértek, kivéve persze a gyárak éjszakai dolgozóit, no meg a szórakozni vágyókat. Ilyenek pedig jócskán akadnak a bérkifizetést követő estén …

A rendőrök a szokásosnál is nagyobb számban mozogtak az utcákon akkor este. Közeledett a hétvége, s vele a megnövekedett forgalom. Az illetékes vezetők arra gondoltak: nem árt egy kis átfésülés. Annális inkább, mert az utóbbi időben néhány rendkívül súlyos bűntény történt, s a tettesek ellen elfogató-parancsot adtak ki.

A nyomozók, a rendőrök és hű segítőtársaik — az önkéntes rendőrök — maguk mögött hagyták a városi és járási kapitányságot, s a Győr látképére annyira jellemző vasúti felüljárót is … Csoportokra oszolva indultak a város azon pontjaira, amelyek a bűnügyi értékelések tükrében „fertőzött területnek” számítanak.

Miért nevezik fertőzöttnek egyik, vagy másik helyet, területet? Az eligazítás szerint azért, mert… Ezek a helyek bűnözők rejtőzésére alkalmasak.. A közelmúltban és régebben is megbújt körözött személyre bukkantunk a Nádor-városi építkezésnél, a TÜZÉP-telepen, és így tovább… Egyes szórakozó helyeken közveszélyes munkakerülők, fiatalkorúak, sőt rendőri felügyelet alatt álló személyek szoktak tanyázni…

Igazolja magát!

Fokozott közbiztonsági ellenőrzés kellős közepébe toppantunk, hogy nem sokkal később már a Vadvirág cukrászdában (bár ezt inkább italboltnak nevezhetnék!) hallgassuk a méltatlankodást.

— Hát ezek (már mint a rendőrök) mit akarnak? Mire jó ez? Aki dolgozik, az szórakozzék is …
Az egyik nyomozó egy intim társasághozfordult:
— Kérem a személyi igazolványokat
Két idősebb férfi, ha nem is készségesen, de eleget tett a felhívásnak. Az egyik rekedtes hangon ajánlotta: — A hölgyeket én igazolom ..
Kiderült, hogy a két leányzó még be sem töltötte a 16. életévét, így hát személyi igazolvánnyal nem is rendelkezhetnek.
Az idő immár 22 óra felé közeledett. Régen otthon lett volna a helyük. És most, pálinkáspohár előttük… Eltávozás, személyi adatok feljegyzése, majd kérlelő, szinte gyerekes hang
— Csak otthon megne mondják!
A cukrászda vezetője hangosan pöröl:
— Semmi közöm hozzá, a férfiak rendelték az italt!

A teljes cikk:

„Közbiztonsági ellenőrzés Győrött” (Magyar Rendőr, 1966. 02. 10.)

Beke Béla fotói az akcióról:

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

1 hozzászólás

  • Baranyi Tibor
    2023-07-16 at 14:48

    volt részem a galántai kompos átkelésben 1938 ban Viharos idő roszullét a kompon.

Szólj hozzá!

4 + 10 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját