Napóleon-ház, Győr 1984


Az un. Napóleon-ház Győrött a Király (Alkotmány) utca 4. sz alatt található.

Az épület rövid története:

1703-ban ezen, a maival megközelítőleg megegyező telken már három ház állt. 1764 körül Polgári József bíró egybeépítteti a házakat. 1808-ban Bezerédy Ignác alispán megvesz a palotát, melyben a francia megszállás alatt Eugène de Beauharnais herceg, Itália alkirálya lakott, majd 1809 augusztus 31.-én Napóleon is megszállt. Nyugatról a harmadik ablaktengelyben nyílott az impozáns, szobrokkal díszített hatalmas kapu, melyet az 1890-s években bontottak le. Ezzel egyidejűleg alakították át a földszintet belülről is, a boltozatokat lebontották és az itt elhelyezett üzletek számára a homlokzaton végignyúló portált alakítottak ki.. Ez valószínűleg azután történt, hogy a ház tulajdonosa, Dr. Pfeiffer Fülöp 1892-ben leányiskola céljára bérbe adta az épületet. 1937-től még több kisebb változtatást eszközöltek a házon. 1942-ben az első emeleti nagy tánctermet leválasztják, a homlokzathoz azonban nem nyúlnak. 1957-58-ban Koppány Tibor tervei szerint állítják helyre a házat. Visszaállítják a vakolatsávos, földszinti homlokzatkiképzést a szalagkeretes ablakokkal. Mivel a régi kaput nem lehetett rekonstruálni, új, kőkeretes, kosáríves kaput állítottak be az eredetitől eltérő helyre, attól keletebre.

Az 1890-s években elbontott díszes kapu
Üzletportálok a homlokzaton
A ’70-es évek elején (Győr, Panoráma útikönyv, 1974)
Alkotmány utcai homlokzat kelet felől
Alkotmány utcai homlokzat kelet felől
Alkotmány utcai homlokzat nyugat felől
Az 1957-58-ban helyreállított kapu
Kapualj.
Kapualj.
Északi és keleti homlokzat az udvarban
Barokk lépcsőház – I. em.
Földszint 04 sz. helyiség
Földszint 27. sz. helyiség – elfalazott barokk lépcsőház
I. em. 107. sz. helyiség, kályhafülke és egy XVIII. sz-i ajtó kerete
I. em. 110. sz. helyiség kályhafülke
I. em. barokk lépcsőház.
I. em. XVIII. sz.-i ajtó

Felhasznált irodalom: Jenei – Koppány: Magyar műemlékek – Győr, 1964

Fotók: Persa András

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

2 hozzászólás

Szólj hozzá!

tizenkettő + 5 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját