Győr, Kazinczy u. 1.


Az épület tulajdonképpen a Bécsi kapu (Köztársaság) tér 13. számú házhoz (Ott-ház) tartozik, bejárata is annak udvarából nyílik.

A  ház a XVI. század végén Horváth György magyar kapitányé volt. 1703-ban még földszintes. 1769-ben Kroisz Lipót vette meg, ő rendezte be itt az első győri kávéházat, amely az 1920-as évekig állt fenn, utoljára „FIUME kávéház” néven. A tér felé néző árkádos kialakítását 1954-es helyreállítása alkalmával kapta. Az egyemeletes lakóház csak Köztársaság téri rövid oldalán őrizte meg barokk homlokzatát, itt is átalakítva. Kazinczy utcai homlokzata már eklektikus, múlt század végi átépítés, földszintjét pedig mindkét oldalon 1954-ben építették jelenlegi alakjára, Fátay Tamás tervei szerint.

Felhasznált irodalom: Jenei – Koppány: Magyar műemlékek – Győr, 1964

Képeslap 1900 körül

A Kazinczy utca a Fiume kávéházzal (Képeslap, pb. 1916)

A Kazinczy utca a Fiume kávéházzal (Képeslap 1910 körül)

A Kazinczy utca 1. sz. 1953-ban

Az átépítés után, kb. 1955

A további képek az 1984-es felméréskor készültek. Fotók: Persa András

A Kazinczy utcai homlokzat

A Kazinczy utcai homlokzat

A karmelita templom felől

Bécsi kapu (Köztársaság) téri homlokzat

Kazinczy utcai homlokzat részlet

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

1 hozzászólás

  • Poós János
    2020-04-11 at 20:25

    A háború után, úgy emlékszem, egy elektronikai (rádió, csillár, ) bolt volt itt a sarkon. Örülök viszont, hogy az 1954-es átépítés előtti képen még látható az elefánt a szomszédos épület homlokzatán. Gyermekkorom kedves emléke.

Szólj hozzá!

kilenc − 7 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját