Ételbár a Kreszta-házban


1978. március 7-én nyílt meg a Dunakapu ételbár a Kreszta-házban, az Apáca (akkori nevén Rózsa Ferenc) utca 1. sz. házban.

A Kreszta-ház története:

„A Kreszta-ház földszintjén korábban a Győr-Sopron megyei Éielmiszerkiskereskedelmi Vállalat gyérforgalmú importáruk és háztartási boltja működött, amely 1976 negyedik negyedévében be is csukott. Az üzlethelyiséget a pincével együtt a Nyugatmagyarországi Vendéglátó Vállalat vette gondjaiba, s a Győr városi Tanács kereskedelmi osztályának javaslatára az épület műemlékjellegének és az emeleten lévő állandó Kovács Margit kerámiakiállítás hangulatának megfelelően exkluzív ételbár létesítését határozta el.

A vállalat az épület belső tervezésével Lőrincz József Ybl-díjas győri építészt bízta meg, aki lokálpatrióta lelkesedéssel fogott munkához. Az eredmény nagy vonalakban máris látható. A pécsi Zsolnay Porcelángyár a közelmúltban szállította Győrbe az U -alakú kerámia bárpultot, amely mögött a szakácsok a kerámia-bárszékeken ülő vendég szeme láttára sütik, főzik, párolják a legfinomabb ínyencfalatokat. A pincében kerámiaasztaloknál történik majd a felszolgálás.

Az U -alakú kerámia bárpult (fortepan_11257)

A kerámiabútorzatot Fürtös György kerámikusművész tervezte, gyártotta és szerelte fel sajátkezüleg. A földszinti rész falán helyezik el azt a fába karcolt, régi stílusú konyhai illusztrációt, amelyet Bálványosi Huba grafikusművész készített el egyéves, aprólékos munkával.
Az átalakítás, a berendezés összesen mintegy 1 millió forintba kerül.”
( Kisalföld, 1977. 12. 03.)

Cikk a megnyitásról (Kisalföld, 1978. 03. 08.)

„1980 május elsejétől a Kreszta-ház előtt, a Dunakapu Ételbárhoz tartozóan, Győr legszebb terasza kezdi meg működését. A terasz dobogós, zárt, virágos kőbölcsőkkel, növényekkel díszített, ponyvatetővel fedett, boxokkal ellátott lesz, ahol harmincan foglalhatnak kényelmesen helyet. A kialakítás költsége mintegy 200 ezer forint. Parfé, fagylalt, turmix, valamint iüdítőital-különlegességgel várja majd a vendégeket.” (Kisalföld, 1980. 03. 02.)

„Új terasszal gazdagodott Győr.” (Kisalföld, 1980. 05. 04.)

Egy hírdetés a Kisalföld, 1992. 03 10-i számából:

1995 nyarán árverési hírdetmény jelent meg:

(Kisalföld, 1995. 06. 29.)

1995. október 2-án már arról tudósít a megyei lap, hogy a „DUNAKAPU ÉTELBÁR
privatizáció miatt bezárt.”

1997-től Kreszta-ház vendéglő néven működött a vendéglátó helyiség.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

18 − tíz =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját

Népszerű bejegyzések