A Vízicsikó


1962. augusztus 28-án nagy tömeg jelenlétében helyezték el a győri vasútállomás peron felőli homlokzatán Makrisz Agamemnon „Vízicsikó” c. szobrát.

Makrisz Agamemnon (1913-1993) görög származású magyar szobrászművész  kapott felkérést az új győri vasúti pályaudvar épületének peron felőli oldalának díszítésére. Több tervet is készített, mindegyiken a halfarkú lovon ülő fáklyás nőalak, a folyóra utaló jelzések és a Győr felirat elemeinek különböző variációja szerepelt.

Az új győri vasútállomást 1958. augusztus 10-én, a VIII. Vasutas Napon adta át Kossa István közlekedési- és postaügyi miniszter.

Az új győri vasútállomás vágányok felőli homlokzata még a Vízicsikó nélkül

Az alkotás elhelyezésére 1962. augusztus 28-án került sor, számos néző jelenlétében.

A Kisalföld napilap 1962. augusztus 29-i száma így tudósított:

Kisalföld, 1962. 08. 29.

A Vízicsikó elhelyezése:

A Vízicsikó elhelyezése az állomás homlokzatán

A szobor helye nem bizonyult jó választásnak. A perontető fölött, szinte észrevétlenül megbújt alkotás több évig maradt az eredetileg kiválasztott helyen. 1981-ben döntöttek az alkotás elhelyezéséről.

Képek a Vízicsikó eltávolításáról:

Az alkotás eltávolítása 1981-ben
Az alkotás eltávolítása 1981-ben

Végül 1981-ben úgy határoztak, hogy új helyet keresnek a szobornak, melyet a Mosoni-Duna és a Rába összefolyásánál találtak meg. 1981 novemberében – Szlávics László restaurálását követően – a Vízügyi Igazgatóság, a Vízmű és Fürdő Vállalat, a Közmű- és Mélyépítő Vállalat, valamint a GyÁÉV összefogása nyomán erre az új helyre állították fel a szobrot.

A Vízicsikó az új helyén, a Mosoni Duna és a Rába összefolyásánál a ’80-as években

„A vörösrézlemez domborítással készült alkotás eredetileg Győr Pályaudvaron volt felállítva, majd 1981-ben áthelyezték a Mosoni-Duna – Rába torkolatba a Strandszigetre.”
/Forrás: Wehner Tibor: Modern Magyar szobrászat 1945-2010/

A Művészet folyóirat 1961 szeptemberi számából:
„Makrisz Agamemnon vaslemezből domborított óriási szobra (1956-1958) halfarkú lovon ülő szimbolikus lányalak, mely Győr város történetére utal. A pályaudvar főépületének belső oldalára került. Ez a mű különleges helyet foglalhat el az utóbbi évtized művészetében, plasztikai erényei és merészsége alapján.”

A Vízicsikóról bővebben a Győri Szalon oldalán ITT

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

3 × öt =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját