A Király (Alkotmány) utca 15. a “Nagysándor” bolt


A ház az 1617. évi telekkönyvben a a Szent Rudolf /Alkotmány, Király/ utcában szerepel. Tulajdonosa Strobel Péter huszár. 1703-ban  már Lendvay Dániel polgár emeletes házában az emeleten két szoba, egy konyha, egy bolt, a földszinten egy konyha, az utcára egy bolt, egy pince van. Az 1749-50. évi házösszeírásban Laszgaller özvegyének nevén szerepelt a ház. Ez a telek már azonosítható a mai telekkel. A barokk házat 1888-ban a tulajdonos Oszvald János, Schlichter Jánossal átalakíttatja.Az építési engedélyben homlokzatátalakításról van szó. A következő átalakításra 1915-ben került sor. Ekkor a tulajdonos, Nagy Sándor Horvay János építőmesterrel a régi kapualj elbontásával és új válaszfal építésével kialakíttatja a mai földszinti elrendezést.

Nagy Sándor üzlete a Király utca 15. sz alatt (Képeslap 1915 körül)

 

Talán az egyetlen fotó amely erkéllyel mutatja a házat.

Földmíves – Szövetkezet boltja a “Nagysándor” helyén 1950 körül (fotónegatívról szkennelve)

 

A ház 1960 körül (eredeti fényképről szkennelve)

 

 

A ’80-as évek elején (fotónegatívról szkennelve)

 

A ’80-as évek elején (eredeti fényképről szkennelve)

 

A bolt bejárata a ’80-as évek elején (fotónegatívról szkennelve)

 

A ház bejárata a ’80-as évek elején (fotónegatívról szkennelve)

Felhasznált irodalom: Nagy Judit 1984-ben készített „előtanulmánya”

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat Facebook-on, illetve már itt, a weboldalon is.

Havi rendszeres támogatást az alábbi gombbal és az összeg kiválasztásával kezdeményezhetsz:

You may also like

Szólj hozzá!

Főszerkesztő

Kozma Endre

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”