Győr a romváros


Győr városát 1944. április 13. és 1945. március 11. között 22 (más források szerint 24) bombatámadás érte. Győr a hazai romvárosok sorrendjében a negyedik helyre került.

Egy lomtalanításból 22 db fotó került elő, amelyek a bombázások pusztításait mutatják be.

Sajnos a papírképek elég megviselt állapotban vannak, de igyekeztem bemutathatóvá tenni a fotókat.

1944. április 13-án volt az első és egyben legsúlyosabb támadás Győr ellen, melyben 564-en haltak meg, 1132-en megsebesültek. A Rába Vagon és Gépgyár, a Szeszgyár, és más ipari létesítmények súlyos károkat szenvedtek.

A vagongyár:

A Szeszgyár:

A Gázgyár:

Sok egyházi és polgári épület is megsérült. Pl.:

Gyárváros, Jézus Szíve templom
Gyárváros, Tompa utca 9.

A július 2-i bombázás 47 áldozatot szedett, hetvenen megsérültek. Anyagi károk főleg a város belső területén keletkeztek.

Baross út
Deák Ferenc utca, Tokai borozó
„Eltűnt ház a Deák Ferenc utcában”
Szent István út 43., Emődi Sándor alezredes háza
Szent István út 37., Viola Károly háza
Szent István út, Fehér hajó szálloda
Szent István út, eltűnt ház a Fehér hajó szálloda mellett
Andrássy út 44., a Győri Nemzeti Bank épülete
„Volt Honvéd kerületi parancsnokság épülete”
Honvédségi kórház
A Star garázs
A Star garázs

1944. november 17-én szörnyű csapás érte Győr-Révfalut. A Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam és Jogtudományi Kar épülete helyén álló egykori Torkos kastély légibomba találatot kapott és a pincéjébe menekültek szinte valamennyien szörnyet haltak. Az áldozatok száma 61 volt, súlyosan 12-en, könnyebben 9-en sebesültek meg.

A fotókat Kiss Dániel juttatta el hozzám. Ezúton is szeretném megköszönni hogy gondolt a Régi Győr oldalra és önzetlenül felajánlotta a képeket közzétételre.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

2 hozzászólás

  • Modok Árpád
    2020-04-16 at 15:22

    Köszönöm a közzétételt. Döbbenetes látni gyerekkorom meghatározó képeit. Nem colt semmi innen felállni – rövid idő alatt- eltakarítani a pusztítás nyomait. Sajnos a családunknál meglévő +GYőr a rom város” cimű kiadványaz idők folyamán eltünt. Ha lenne elérhető, digitalizálható példány belőle szivesen venném. Árpád

Szólj hozzá!

tizennyolc + nyolc =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját