Kisfaludy utca 17. a „Sárkánylyuk”


A ház helyén a XVII. század elején a Szent Ilona köz található, amely a Szent Márton (Baross) utcát a Szent Fülöp utcával (Sarló köz) kötötte össze. Az utca illetve a köz helyén egy keskeny kapubejáró jött létre. Erre a területre egyemeletes házat építettek. a Baross út felé nyíló bejárata alig három, a Sarló köz felé eső oldala több mint tíz méter széles.

„ú. n. Sárkánylyuk nevű kocsma, mely a régi világban kedvelt borozója volt a győri polgárságnak.E ház tulajdonképpen egy utca helyén áll. Azelőtt a Korona köznek folytatásában húzódott egy utca ezen a vidéken, melyet már a 17-ik század elején elépítettek. A régi Győrben a telekviszonyok zavarossága folytán az utcáknak ilyen önkényes elépítése elég gyakori volt. Egyik ilyen elépítésnek tipikus példája az előttünk levő ház.” (Győr ismertetése és tájékoztatója, szerk. Dr. Valló István – Győr Barátainak Köre kiadása, Győr, 1930)

1903-ban Kranvecher Elek volt az első vendéglős a házban, kinek üzletét 1904-Buchler Lukács vendéglős és bormérő vette át. A vendéglő elhelyezkedését kifejező nevet is ő adta üzletének. Ez a Sárkánylyuk negyvenöt éven át működött, huszonkét éven keresztül Buchler az alapító, tíz éven keresztül özvegye, majd 1936 novemberétől, tizenhárom évig Csákány István vezetésével.

Hirdetés a Győri Nemzeti Hírlap, 1936. 11. 08-i számából (A DRKPMK helyismereti gyűjteményéből)

Csákány István már csak azért is megtartotta a Sárkánylyuk nevet, mert az Arany János utcában, a mai Arrabona áruház helyén működött a Csákány étterem, amit ezután bérbe adott. Az 1947-es címtárban még szerepel a vendéglő, majd két év múlva államosították és az állami Vendéglátó Vállalat működtette az ’50-es évekbeli  bezárásáig.

A személyzet 1949-ben. (Kép: Magyar Adrienn)
Csákány István Sárkánylyuk vendéglője, 1949 (Kép: Magyar Adrienn)
Az államosítás után a Vendéglátó Vállalathoz került

Felhasznált irodalom: Nagy István – A mi utcánk: Kisfaludy utca, Győr 2007-2008

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

3 hozzászólás

 • Győri Zsolt
  2020-12-03 at 22:29

  Tisztelt Kozma Endre Úr !
  Nagyon szépen köszönöm ezt a cikket. Jó ilyen dolgokat olvasni. Szó volt benne Kranvecher Elekről is.
  Róla sajnos nem sok mindent találni a neten. Tudna esetleg nekem pár mondatot írni róla ? Nem kell regény,csak pár adat. Persze ha nem fáradság,csak akkor.
  Előre is köszönöm !
  Tisztelettel : Zsolt

  • kozma.endre
   Kozma Endre
   2020-12-04 at 09:05

   Kedves Zsolt.
   Megpróbálunk utánanézni.

   Üdv. Endre

 • Győri Zsolt
  2020-12-05 at 19:49

  Köszönöm előre is 🙂

Szólj hozzá!

11 − négy =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját