Apáca u. 9. a „Fejérvári-ház”


A Fejérvári-ház egyike Győr késő-reneszánsz – kora-barokk polgárházainak.

Az 1617. évi telekkönyv szerint a ház helyén Fejérvári Márton polgár háza állott, aki azt Kovács Mátyástól vásárolta.  A Fejérvári család 1495-től szerepel a régi okmányokban. Fejérvári Márton esküdt, s az volt rokona, valószínűleg unokaöccse, János is. 1654-55-ben ő viselte a győri bíró pálcáját. Vagyonos kereskedő volt, aki 1657-ben Márton házának helyére ezt a házat építtette. A ház építését emléktáblával is megörökítette és a kapu zárókövén címerét is elhelyezte. 1703-ban a ház tulajdonosa Matusek András győri nagyprépost. A XVIII. század második felében átalakították, ekkor épült a kapualjban lépcsőháza, aljában az 1771-es évszámú rokokó vasráccsal.

Az Apáca utca 1902-ben

Piac az Apáca utcában, 1923. (Ferencz Tibor gyűjteményéből)

A ház Glück József felvételén (a DRKPMK helyismereti gyűjteményéből, képszám: NM081_Gyor_Fehervari-haz)

1966-ban Reismann Marian felvételén

Sima, háromablakos homlokzatának bal oldalán van a félköríves, kváderes kőkeretű kapu, zárókövén a Fejérvári-címerrel. faragott kapuszárnyai barokk stílusúak.

A kapu a címerrel, 1970 (Győri Fotóklub)

Az emelet középvonalában kétablakos, zárt erkély foglal helyet, ezt csigavonalas, virágfüzéres kőkonzolok tartják. A zárt erkély könyöklőjén a ház építésének emléktáblája:

A felirat

Magyarul: „Isten nagyobb dicsőségére, Csak Isten ad kegyelmet. A ház munkája nyugtalan, ha Isten nem őrzi. Senki őr a várost meg nem segíti.”

A zárt erkély a felirattal Reismann Marian felvételén 1966

Felhasznált irodalom:

Jenei – Koppány: Magyar műemlékek – Győr, 1964

Jenei Ferenc: Régi győri házak, 1959

Győr, Panoráma útikönyv, 1974

Címkék: ,

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

1 + kettő =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját