A berlini olimpiai láng Győrött, 1936


1936. július 29-én, szerdán reggel futottak át a staféta tagjai Győrött a berlini olimpiai lánggal.

„Győrött július 29-én, szerdán délelőtt fut át az olimpiai staféta. A győri szakasz Likócs-pusztánál, a 124-es  kilométerkőnél kezdődik. A rendezés fáradtságos, egyben sportszerű munkáját a Gy. A. C vállalta az autó Club  nemes pártfogásával. A rendezők mindent elkövetek, hogy városunkhoz méltóan szerepeljünk a stafétában. Az Országzászló előtt áll majd az olimpiai oltár, melyen a díszes fáklyát a befutó gyújtja meg. Városunk sportszerető és agilis polgármestere, Späth Gyula, rövid beszédben méltatja az ünnep fontosságát s a Himnusz elhangzása után a polgármester indítja el az oltárról vett tűzzel a stafétát. Egy-egy futó másfél-két kilométeren át viszi az olimpiai fáklyát.” (Dunántúli Hírlap, 1936. 07.26. / A DRKPMK helyismereti gyűjteményéből)

„Győrbe ér a Láng!
Nyolc óra sem volt még, amikor kerékpárosraj viharzott az országzászló elé, ahol oltár várta a Tüzet.
— Jön, jönnek — lelkesedtek a hírrel érkezők s amikorra, a várakozók hatalmas csoportja körülgyűrűzte az országzászlót, meg is érkezett sportruhásan, kezében a lobogó Tűzzel Pfannl Jenő, az autóklub elnöke. Az egyik hölgyfutótól, Dukesz Mártától vette át a díszesművű tartóba helyezett fáklyát, amivel azután fellobbantották az oltár kanócát.”
(Győri Hírlap, 1936. 07. 30.)

Dukesz Márta megérkezik az olimpiai lánggal (Kép: fortepan_150641)
Späth Gyula polgármester és a várakozó tömeg

A Dunántúli Hírlap 1936. 08. 02-i száma így írt az eseményről:

Szerdán reggel keresztül futott az olimpiai fáklyás staféta Győrön

Már reggel 7 órakor gyülekezett a tömeg az országzászló körül és izgatottan várták az olimpiai láng érkezését. Előző nap este indult Budapestről a staféta, amely éjszaka tette meg az utat Győr felé. Az úton mindenütt ébren volt a falu népe, Komáromban pedig a polgármester várta a befutót és maga vitte tovább egy darabon a fáklyát. A 124-es kilométerkőnél várták a győri futók a staféta érkezését. Az első fáklyavivő már 7 óra után néhány perccel megérkezett a kilométerkőhöz, ahol Baaden Antal alezredes vette át a tüzet és hozta Győr felé. Egymásután gyulladtak meg a staféták kezében a fáklyák és a Vilmos császár úton Pfannl Jenő az autoklub elnöke hozta a tüzet az országzászló elé, ahol meggyújtotta vele az oltár tüzét.

Pfannl Jenő alezredes meggyújtja az oltár tüzét.

Späth Gyula polgármester mondott itt nagyhatású beszédet, majd a zenekar hangjai mellett adta át az újra meggyújtott fáklyát a következő futónak. Azután folytatta útját a görögországi Olympián fellobbantott láng Ausztria felé, hogy országokon keresztül a XI. olimpiász színhelyére, Berlinbe érjen.”

Späth Gyula polgármester felolvassa ünnepi beszédét

A győri futók névsora: Baaden Antal, Baaden Benedek, Finyák Sándor, Szapáry Károly, Pesthy Károly, Nagy Béla Zsöle, Dukesz Márta (az Athén—Berlin útvonal első női futója). Pfannl Jenő, Jungi Istvánné, vitéz Kiss Károlyné, Mángyik Nándor, Jungi István, Dobos Vilmos, Czopf Ferenc dr, Kutsera István, Fejes Lajos, Kutassy Lajos. Most Gyula, Most Jenő, Tar János dr, Felker Károly, Földesi Ferenc, Reich Rudolf, Streibel Frigyes, Karsay Ödön, Schutzbach Antal, Németh Kálmán, Tihanyi Ignác, Horváth Antal dr, Horváth György, Kovács Károly, Tóth József, Liszi Jenő, Szalai Ferenc, Schmuck Ferenc, Tanai Antal, Horváth’József, Fazekas Lajos, Fazekas Ferenc, Opitz Endre, Novák Jenő, Roll János, Pandur Lajos, Temesi Jenő, Medgyesi Ernő, Váczi György, Hegedűs Gyula, Koncz Gyula, Remete Géza, Cserhalmi József, Körösi István, Kántor Endre és végül Némedi István, aki a Moson határában a 163-as kőig vitte a Tüzet. (Győri Hírlap, 1936. 07. 30.)

Fotók: Magyar Királyi Automobil Club  albuma / Győr Megyei Jogú Város Levéltára

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

1 hozzászólás

  • Medizinalrat emeritus Primarius Dr Puhr Ferenc
    2021-07-31 at 17:44

    szenzacios cikk–gratulalok Kozma föszerkeztö ur

Szólj hozzá!

1 × egy =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját