Liszt Ferenc u. 1. az “ALSOKY-ház”


Az egyemeletes, három utcára néző, hatalmas épület Liszt Ferenc utcai kapujának zárókövén felirat olvasható:  CURIA NOBILITATIS ANNO 1565.

A ház első ismert tulajdonosa Alsoky László deák, 1565-ben Győr vármegye jegyzője, később alispánja, akinek a háza beleesett az új bástyák építési vonalába és ezért lebontásra ítélték. Helyette kapta e ház telkét, a rajta álló földszintes épülettel amelyet az  1566-os tűzvész után emeletesre építtetett újjá. Még ebben az évben Miksa király a házat a nemesi kúriák kiváltságaival, adó és katonai beszállásolás alól való mentességgel ruházta fel. 1589-ben 2300 magyar forintért Földesy István magyar seregbíró vette meg. Leánya örökölte, az ő révén került a Semberger család tulajdonába. 1749-ben eladták 1200 rénes forintért és 50 forint kulcspénzért Payer Józsefnek majd a megyében birtokos Györgyi,- Lippay- és Gyapay családok tulajdonába került. A XIX. században átalakították, a földszintjén üzleteket alakítottak ki.

Ennek a háznak a pincéjében született Kossuth Lajos felesége: Meszlényi Terézia.  Aznap, 1809. június 15-én kezdték a francia tüzérek ágyúzni Győrt s emiatt a vajúdó asszonyt a pincébe menekítették.

Képeslap 1910 körül

A Liszt Ferenc utcai homlokzat üzletekkel a ’20-as években (Fotó: Glück József, a DRKPMK helyismereti gyűjteményéből, képszám: NM103_Gyor_A_Curia_nobilitaris)

A kapu, zárókövén a felirat (Fotó: Glück József, a DRKPMK helyismereti gyűjteményéből, képszám: NM103_Gyor_A_Curia_nobilitaris)

1955-ben a ház tatarozása során vakolatát leverték.  Ekkor derült fény építésének történetére. Előkerültek az eredetileg földszintes ház utcai homlokzatán a reneszánsz ajtó és ablakpárkányok, az udvaron pedig, a később olasz reneszánsz ízlésben épült ház tornácívei és oszlopai. Varga István tervei szerint, Lakatos Kálmán által irányított helyreállítás során gondoskodtak arról hogy a toszkán oszlopok, noha a tornácot már régebben beépítették, most már láthatók maradjanak.

A helyreállított ház 1955-ben

 

A láthatóvá tett toszkán oszlopok az udvarban

 

A ház 1965-ben

A házat 1982-84 között felújították, ekkor bontották ki az emeleti toszkán oszlopsort.

Az emeleti toszkán oszlopsor az 1982-84-es felújítás után  (Fotó: Hadas János)

 

Az 192-84-es felújítás után a HUNGAROCANION rendezett be irodát a házban (Fotó: Hadas János)

Felhasznált irodalom:

Jenei – Koppány: Magyar műemlékek – Győr, 1964

Jenei Ferenc: Régi győri házak, 1959

Győr, Panoráma útikönyv, 1974

 

 

 

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat Facebook-on, illetve már itt, a weboldalon is.

Havi rendszeres támogatást az alábbi gombbal és az összeg kiválasztásával kezdeményezhetsz:

You may also like

Szólj hozzá!

Főszerkesztő

Kozma Endre

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”