A Radó-szigeti Hősi emlékmű építése és avatása


Az első világháborúban elesett katonák hősi emlékműve márványból készült, Horvay János (1873-1944) alkotása.

Az emlékművet 1938. július 3-án este fél kilenckor avatták fel, hogy megvilágítva teljes pompájában ragyoghasson. Az emlékművet Albrecht királyi herceg adta át.

Späth Gyula polgármester beszéde után a volt győri háziezred, a 19-es gyalogezred Győr városától kapott ezüstkürtje szólalt meg, amelyre tárogató hangja válaszolt. Az ünnepségen megjelent Klempa Kálmán (1868-1940) tábornok is, az egykori háziezred utolsó parancsnoka.

A hősi emlékmű építése
Készülődés az avatásra (Fotó: Thomann Lajos)
Díszszázad a KIOSZK előtt
Ünnepi beszéd
Vendégek
Späth Gyula, Győr város polgármestere (1936-1940) Kép: fortepan_118695 / UJ NEMZEDÉK NAPILAP
Koszorúzás után 1940-ben

Fotók: az emlékmű építése kép Závodi Attila tulajdona, a Díszszázad képeslap, a koszorúzás 1940-ben kép-fortepan_42754 / Id. Konok Tamás, a többi kép Dobos Vilmos / MNL Győr-Moson-Sopron Megye Győri Levéltára

Bővebb történet ITT OLVASHATÓ

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

tizennyolc − kettő =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját