Műemlékvédelem, 1959


„Ezúton is hangsúlyozzuk, hogy Győr az ország egyik legszebb városa, rejtett lehetőségeiben legelső. Sehol sincs Magyarországon még egy város, melyben ennyi szépség volna rejtetten, észrevétlenül elépítve, kezeletlenül, pusztulásnak kitéve, mint Győrött. Állítjuk, hogy tervszerű, alapos és rendszeres művészi munkával a változatos városképek kibontásán a győriek lepődnének meg leginkább – ha erre egyszer megkeresnék a lehetőségeket.

„Győr, Széchenyi tér 5. A műemlék ma a győri Xantus János múzeum gyűjteményét tartalmazza. Valamikor a pannonhalmi apátok győri megszállóháza volt, innen ered régi elnevezése: Apátúrház.

A Széchenyi tér Győr piactere. Nagy négyzetét szép műemlékek övezik, melyek egyike a múzeum, szép kőkeretes kapualjával, fölötte gazdag szoborfaragványokkal és díszes kapcsoltablakos zárt erkélyével, dísztermével, nagy udvarával.

A műemlék földszintjét két üzlet éktelenítette el, melyek kihelyezésével mód volt az eredeti földszint visszaállítására Fátay Tamás építész tervei szerint.

A Köztársaság (ma Bécsi kapu) téri műemlékek helyreállításával (Fátay Tamás építész),

a Széchenyi téren levő SZOT (Lloyd) székház környezetbe illesztését célzó homlokzatátalakításával (Krén Ferenc építész terve), a várfalak karbahelyezésével is sokat javult a városkép.”

Felhasznált irodalom és képek: Gerő László – Építészeti műemlékek feltárása, helyreállítása és védelme, Műszaki könyvkiadó, Budapest 1959

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

20 − tizenhét =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját