Aradi vértanúk u. 12.


A MÁRKA-tömb elődje az Aradi vértanúk út 12. sz. alatt.

A Deák út nyugati oldalán több romantikus ház épült az 1870-es években. A győri romantikus építészet egyik kiemelkedő érdekessége a 12. számú egyemeletes ház. A váltakozó magasságú, tört vonalú párkánnyal lezárt homlokzat emeleti részét konzolokon ülő, erős kiülésű pillérek tagolják, a homlokzat középtengelyében levő kapu feletti ablakot pedig csavart törzsű oszlopokon álló pillérek szegélyezik.

A Deák utca az 1920-as években, jobbra a 12.sz. épület. (a DRKPMK helyismereti gyűjteményéből, képszám: NM108_Gyor_Deak_Ferenc_u)
Képeslap, 1927. (Németh Vilmos gyűjteményéből)
Az épület az 1944-es bombázások után. (Fotó: Dobos Vilmos – Perger Gyula A Pusztulás képei (Dobos Vilmos felvételei Győr 1944-es bombázásairól) könyvből)
1950 körül Élelmiszerbolt működik az épületben
Épületrészletek 1950 körül
1959-től Önkiszolgálóbolt (kép: Jenei – Koppány, Győr, 1964)
1961. szeptember 27. Válogatnak a vásárlók és gyűlik a kiválasztott áru a kézzel fonott bevásárló kosarakban az Aradi vértanúk (Deák) úti önkiszolgáló csemegeboltban Győrben. A háttérben az üzlet keletnémet gyártású Secura mechanikus pénztárgépe, kijelzőjén az utolsó vásárlás 25 forint 90 filléres összege. (kép: europhoto)

1970-ben az épületet lebontották.

Felhasznált irodalom:

Jenei – Koppány: Magyar műemlékek – Győr, 1964

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

1 hozzászólás

Szólj hozzá!

1 × 5 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját