A Király (Alkotmány) u. 6. sz.


A mai ház az 1976. évi műemlékjegyzék szerint a XVIII. század első felében épült, jellegzetes copf homlokzata egy XVIII. század végi átépítést jele

A kétemeletes ház egyszerű copf homlokzata mögött Győr legrégibb üzeme található . 1617-ben polgárház, 1703-ban Tallián Sándor emeletes háza. 1753-ban már Fink György sütőé, azóta folyamatosan sütőüzem van benne. (Jenei – Koppány: Magyar műemlékek – Győr, 1964)

A mai ház az 1976. évi műemlékjegyzék szerint a XVIII. század első felében épült, jellegzetes copf homlokzata egy XVIII. század végi átépítést jelez. kisebb átalakítások a XIX. században is történhettek. XX. századi történetéről egy adat: 1928-ban Hujber József kőművesmester Bencze Kálmán sütőkemencéjét áthelyezi.

A Győri Sütőipari 5. sz. fiók. 1949-50 körül az ekkor Szent László király u. 6. sz. alatt

A további fotókat Persa András készítette 1984-ben.

A Király (Alkotmány) utcai homlokzat

 

A tábla tanúsága szerint a Sütőipari Vállalat egyes irodái is ebben az épületben voltak.

 

A Szabadsajtó utcai homlokzat

 

A kapualj

 

A lépcsőház

 

A lépcsőház

I. em. 111. szobaajtó

 

I. em. 111. szobarészlet

 

Az udvar

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat Facebook-on, illetve már itt, a weboldalon is.

Havi rendszeres támogatást az alábbi gombbal és az összeg kiválasztásával kezdeményezhetsz:

You may also like

Szólj hozzá!

Főszerkesztő

Kozma Endre

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”