Altabak-ház, Győr 1984


Az Altabak-ház Győrött a Bécsi kapu (Köztársaság, Erzsébet) tér 12 sz. alatt található.

Az épület rövid története:

Első ismert tulajdonosa a XVI. század utolsó éveiben Kapornaky Ferenc, a vár főkapitányának titkára volt, aki 1617-ben a végrendeletében a győri magyar nemességnek és polgárságnak hagyta, majd Altabak János prépostkanonok veszi meg és 1620-ban újjáépíti. 1652-ben a vár katonai hatósága alá kerül ( az új tulajdonos, Thuckner Boldizsár Ferenc győri seregkapitány által). A telekkönyv 1703-ban  Pisterki-féle emeletes sarokházként említi. Az emeleten hat szoba, a földszinten kisebb-nagyobb szobák, korcsmaszoba, konyha, két bolt és a pincében nyolc lóra való istálló. A XVIII. – XIX. században a  tulajdonosai között volt Ott Kristóf kereskedő, Korniss Ferenc győri segédpüspök, Hufnágel József  győri városi szenátor (1775), Mészáros János  táblabíró (1809), és a Szodtfried kereskedő család. Ebben az időben jelentősebb átépítés nem történt. Néhány kisebb átalakításra azonban a XX. században még sor került. 1922-ben beépítették az udvart, a kaput áthelyezték, a földszinten üzleteket alakítottak ki. 1929-ben a tető és a kapu leég. 1957-es helyreállításkor Varga István és Borsa Antal tervei szerint a kaput új ajtószárnyakkal eredeti helyére állították vissza, és ekkor bontották ki az udvari árkádsor oszlopait is.

Képeink nagy része az 1984-es felméréskor készült

Felhasznált irodalom: Jenei – Koppány: Magyar műemlékek – Győr, 1964

Fotók: Persa András

 Az Altabak-ház tűz után 1929  fotó a  Fátay Tamás: Győr. Városépítés és városrendezés 1945 és 1986 között, 2011 könyvből:

A tűz után 1927
Erzsébet tér 1930 körül
Erzsébet tér. Jobb oldalon az Altabak-ház
Köztársaság tér
Köztársaság tér – Alkotmány u. sarok a két kapuval
A Szabadsajtó utcai sarokerkély
A Szabadsajtó utcai sarokerkély
Utcai homlokzat
A Király (Alkotmány) utca
A helyreállított kapu
Kapu a Király (Alkotmány) utcai homlokzaton
A délnyugati erkély belülről
A 120. sz. helyiség mennyezeti stukkója
A kapualj és a lépcsőház
A kapualj
Kovácsoltvas korlát (XVIII. sz.)
Lépcsőház emelet mennyezetstukkó dísze
Udvar
Udvar
Az udvar és a tetőtéri loggia

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

2 hozzászólás

Szólj hozzá!

egy × egy =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját