Kazinczy u. 6-8. sz.


A 6. számú ház 1617-ben Földes Ambrus győri polgáré, 1703-ban még földszintes volt, de 1754-ben már emeletes. A század utolsó negyedében Gömöry Dávidnak, Győr megye főorvosának birtokában volt. Gömöry egyike a magyar orvostudományi irodalom úttörőinek. A XIX. század első felében  Schmidt Ferencé.  Ő építtette az 1850-es években Fruman Antallal  a ma álló házat. Kora romantikus homlokzatának közepén a kapu felett ott találjuk a kedvelt győri motívumot, az első emeleti zárt erkélyt.

A Kazinczy u. 6. sz. ház az 1980-as évek végén (Kép.: Fotónegatívról szkennelve)

A 8. számú ház helyén 1617-ben két kisebb ház állott e helyen, mindkettő Szabó János győri polgáré. E házak 1703-ban is megvannak még, az egyik Gleiner János szabóé, a másik Latrayter Mátyás sütőé. A két ház helyén a XVIII. század derekán egyetlen ház áll, Zollner János tulajdona. Száz esztendő múltán Preng Mihály új kétemeletes házat építtet Fruman Antallal a ház helyére. A kétemeletes lakóház párja szomszédjának, ez is romantikus ízlésben, gazdag díszítéssel, zárt erkéllyel épült.

A Kazinczy u. 8. sz. 1960 körül ( Kép: Jenei – Koppány: Magyar műemlékek – Győr, 1964)
A Kazinczy u. 8. sz. ház az 1980-as évek végén (Kép.: Fotónegatívról szkennelve)
A Kazinczy utca 6-8. sz. az ’50-es években ( Kép: Jenei Ferenc: Régi győri házak, 1959)

Felhasznált irodalom: Jenei – Koppány: Magyar műemlékek – Győr, 1964 és Jenei Ferenc: Régi győri házak, 1959

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

1 hozzászólás

  • Gabor M. Gabor Molnar
    2017-05-22 at 17:13

    Köszönni tudom csak a sok érdekességet.

Szólj hozzá!

5 − kettő =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját