Halászcsárda a győri Árpád úton


1955. 05. 07-én nyílt meg Győrött, az akkori Beloiannisz (ma Árpád) út  75. szám alatt a Halászcsárda, közismert nevén a „nagyhalász”.

A helyén régebben is vendéglő működött Szalánczy Miklós vezetésével.

Szalánczy Miklós vendéglőjének a kerthelyisége 1939-ben. (Békefi Péter gyűjteményéből)

A Győr-Sopronmegyei Hírlap, 1955. 05. 08-i száma így írt: „MEGNYÍLT GYŐRÖTT A HALÁSZCSÁRDA – Tegnap fogadta először a vendégeket a Beloiannisz úton megnyílt új Halászcsárda. A csárda, amely az Előre Halászati Termelőszövetkezet tulajdona – szépen rendezett söntéssel, étteremmel és kerthelyiséggel nyílt meg. Bizonyára jól fogják magukat érezni itt a győri dolgozók. A halászati szövetkezet dolgozóinak a csárda megnyitásával az a célja, hogy friss, választékos, ízletes halételeivel is segítse a húsellátást és kellemes szórakozóhelyet nyújtson a győrieknek. A halászcsárda naponta reggel kilenctől éjjel egy óráig tart nyitva úgy, mint a város többi éttermei, vendéglői. Az étteremnek állandó zenekara is van, amely minden nap szórakoztatja a halászcsárda vendégeit.”

Pádár Lajos zenekara a Halászcsárdában, 1958-ban (Komondi Miklós gyűjteményéből)

1960 körül az utca vissza kapta régi nevét, újra Árpád útnak hívják.

A Halászcsárda épülete a ’80-as években

 

A Halászcsárda épülete a ’80-as években

A pincérek nagy ETO szurkolók voltak.

„Az Árpád úti Halászcsárda pincérei zöld – fehér lovashintóval indulnak az ETO stadionba a Rába ETO – Újpest mérkőzésre, 1982 március 14-én.”

Az Árpád úti Halászcsárda pincérei zöld – fehér lovashintóval indulnak az ETO stadionba (Fotó: Warwarovszky János)

A halászcsárda személyzetének néhány tagja a ’80-as években.  A zakós úriember Magyar József, a hölgy mellet Horváth Zoltán, a jobb szélen  Őry(i)  Károly.  A hölgy nevét sajnos nem tudom.

Halászlé kóstolás a „Nagyhalászban” (Fotó: Warwarovszky János)

Az épület már nincs meg, társasház áll a helyén.

 

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

10 hozzászólás

 • Winkler Ferencné
  2018-01-25 at 05:40

  Nagyon örülök,hogy láthattam a HALÁSZCSÁRDA képeit.Szép emlékeket idéz fel.1959-60 -as években a TANÍTÓKÉPZŐ-ben voltam hallgató.A férjem akkor járt udvarolni hozzám.Egy alkalommal azt mondta,hozzam el néhány társamat,szeretné megvendégelni őket.Hát 10 leánnyal beállítottunk a csárdába.Még ma is a számban érzem a remek halászlét.Gratulálok azoknak ,akik akkor ott dolgoztak és most pedig azoknak ,akik összegyűjtik Győr régi képeit és a nagyközönség rendelkezésére bocsájtják.Minden jót kívánok!

 • Winkler Ferencné
  2018-01-25 at 05:41

  Még soha nem írtam,nem tudom ki írta helyettem azt amit én most!!

 • Trestyén Imre
  2019-05-21 at 21:11

  1975-ben itt volt a ballagási ebédem,mivel a PÁGISZ-ba jártam,ami nagyon közel volt hozzá!!!Csirke Béla és cigányzenekara FELEJTHETETLEN!!!

 • Trestyén Imre
  2019-05-21 at 21:15

  Itt volt a ballagási ebédem 1975-ben,mivel a PÁGISZ-ban végeztem,ami9 nagyon közel volt hozzá!!!Csirke Béla és cigányzenekara FELEJTHETETLEN!!!

 • tRESTYÉN iMRE
  2019-05-21 at 21:21

  rEMEK HELY VOLT!

 • Szabó Antal
  2019-08-12 at 19:51

  Nagyszerű hely volt! A hőlgy nevét Zoli mellett ki derítem valahogy! Édesanyám sok éven át dolgozott itt!
  Akik nem ismerték a személyzetet egy pár név! Trajcsik Jenő , Pincér vol a Jaffa becenévvel egy srác, aztán Józsi Laci ezek pincérek voltak . Valamilyen Imrebá is volt helyettes üzletvezető! Hadarics Imre ! De visszatérek nevekkel még ha kell!

 • Nagy Attila
  2020-12-24 at 08:09

  A kérdésem az lenne ,hogy mikor épült ????  maga az épület amiben a Nagyhalász vendéglő lakott sokáig  Győr  Árpád Úton .Előre is köszi a választ .
  Remélem így sínen vagyunk ,és nem úgy mint József Attila 
  Üdvözlettel:Nagy Attila

  • kozma.endre
   Kozma Endre
   2020-12-24 at 10:42

   Sajnos nem tudom megmondani. A Műszaki Levéltárban lehetne utánanézni.

 • Balázs Béla
  2024-01-31 at 10:22

  1977-79 a katonai ügyészség kapuját őriztem és türelmetlenül vártam, hogy sötétedés után a hecsei haverok megjelenjenek a beígért korsó sörrel! Az is számtalanszor előfordult, hogy a kimenőről visszatérve összefutottunk a karszalaggal feldíszített ütivel a nekünk tiltott helyen! Nem volt kötelező a tisztelgés! Észre sem vettük egymást! Ő szolgálatban volt én meg kimenőn!

Szólj hozzá!

2 × négy =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját