Halászcsárda a győri Árpád úton


1955. 05. 07-én nyílt meg Győrött, az akkori Beloiannisz (ma Árpád) út  75. szám alatt a Halászcsárda, közismert nevén a “nagyhalász”.

A helyén régebben is vendéglő működött Szalánczy Miklós vezetésével.

Szalánczy Miklós vendéglőjének a kerthelyisége 1939-ben. (Békefi Péter gyűjteményéből)

A Győr-Sopronmegyei Hírlap, 1955. 05. 08-i száma így írt: “MEGNYÍLT GYŐRÖTT A HALÁSZCSÁRDA – Tegnap fogadta először a vendégeket a Beloiannisz úton megnyílt új Halászcsárda. A csárda, amely az Előre Halászati Termelőszövetkezet tulajdona – szépen rendezett söntéssel, étteremmel és kerthelyiséggel nyílt meg. Bizonyára jól fogják magukat érezni itt a győri dolgozók. A halászati szövetkezet dolgozóinak a csárda megnyitásával az a célja, hogy friss, választékos, ízletes halételeivel is segítse a húsellátást és kellemes szórakozóhelyet nyújtson a győrieknek. A halászcsárda naponta reggel kilenctől éjjel egy óráig tart nyitva úgy, mint a város többi éttermei, vendéglői. Az étteremnek állandó zenekara is van, amely minden nap szórakoztatja a halászcsárda vendégeit.”

Pádár Lajos zenekara a Halászcsárdában, 1958-ban (Komondi Miklós gyűjteményéből)

1960 körül az utca vissza kapta régi nevét, újra Árpád útnak hívják.

A Halászcsárda épülete a ’80-as években

 

A Halászcsárda épülete a ’80-as években

A pincérek nagy ETO szurkolók voltak.

“Az Árpád úti Halászcsárda pincérei zöld – fehér lovashintóval indulnak az ETO stadionba a Rába ETO – Újpest mérkőzésre, 1982 március 14-én.”

Az Árpád úti Halászcsárda pincérei zöld – fehér lovashintóval indulnak az ETO stadionba (Fotó: Warwarovszky János)

A halászcsárda személyzetének néhány tagja a ’80-as években.  A zakós úriember Magyar József, a hölgy mellet Horváth Zoltán, a jobb szélen  Őry(i)  Károly.  A hölgy nevét sajnos nem tudom.

Halászlé kóstolás a “Nagyhalászban” (Fotó: Warwarovszky János)

Az épület már nincs meg, társasház áll a helyén.

 

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat Facebook-on, illetve már itt, a weboldalon is.

Havi rendszeres támogatást az alábbi gombbal és az összeg kiválasztásával kezdeményezhetsz:

You may also like

2 hozzászólás

  • Winkler Ferencné
    2018-01-25 at 05:40

    Nagyon örülök,hogy láthattam a HALÁSZCSÁRDA képeit.Szép emlékeket idéz fel.1959-60 -as években a TANÍTÓKÉPZŐ-ben voltam hallgató.A férjem akkor járt udvarolni hozzám.Egy alkalommal azt mondta,hozzam el néhány társamat,szeretné megvendégelni őket.Hát 10 leánnyal beállítottunk a csárdába.Még ma is a számban érzem a remek halászlét.Gratulálok azoknak ,akik akkor ott dolgoztak és most pedig azoknak ,akik összegyűjtik Győr régi képeit és a nagyközönség rendelkezésére bocsájtják.Minden jót kívánok!

  • Winkler Ferencné
    2018-01-25 at 05:41

    Még soha nem írtam,nem tudom ki írta helyettem azt amit én most!!

Szólj hozzá!

Főszerkesztő

Kozma Endre

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”