Söprik a győri utcát 1908


Söprik a győri utcát, sőt öntözik is.

A Győri Hírlap 1908. április 19-i száma így írt:

„Mikor a pápai utca söpréséről szóló nótát csinálták, akkor még nem söpörték a győri utcát. Most már söprik. Minden szerdán és szombaton söprik, néha zápor mossa tisztára, ahogy jön. Aki ezzel sem éri be, telhetetlen polgár és megérdemli, hogy megtegyék utcaseprőnek. Ami azért nem lehet kellemes foglalkozás, mert van mit söpörni a győri utcákon. Különösen amikor mindenki a más ajtaja előtt söpör. De hagyján, elégedjünk meg azzal, hogy százados hagyományok ellenére most már söpörnek. Sőt öntöznek is. Nemcsak az úristen öntöz, a város is öntöz. Amit annál könnyebben megtehet, mert vízhiány nincs, eléggé bennt vagyunk a vízben. Meg is teszi, panasz tehát nincs, csak egy furcsaságot kell leszögeznünk. 

Komolyan és megcáfolhatatlanul megtörtént április 15-én, a szerdai hetivásár után, hogy előbb söpörtek a győri utcán és csak azután öntöztek. Az emberek előbb majd megfulladtak a portengerben, később vígan lubickolhattak az utcákon támadt, pocsolyákban. Ez nem tréfa, kérem, hanem színigazság. Mert tréfának talán rossz is volna egy kicsit.
És jó lesz vigyázni vele, mert Győr Rátót sorsára jut és könnyen híres lehet arról, hogy itt előbb söpörnek és azután öntöznek. Még nem késő. A dolog csak most kezdődött.
Mély tisztelettel nem kérjük a folytatását.”

A poros Vásártér (ma Szent István út) Képeslap, postabélyegzés 1909
Az utca öntözése (Képeslap, postabélyegzés 1908)

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

tizenhét − 7 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját