A Barátság park


1974. május 11-én adták át Győr-Adyvárosban a közel 33 ezer négyzetméteres Barátság-parkot.

A közel 33 ezer négyzetméteres területen, a Barátság park leendő helyén 1973-ban még egyenetlen terepet láthatott a Győr-Adyvárosban lakó a Felszabadulás (Szigethy Attila) út és az Ifjúság körút találkozásánál.

Adyváros helye 1959-ben (Kép: fentrol.hu)

A Kisalföld napilap 1974. május 12-i száma így írt:

„Egymillió forint értékű társadalmi munka

Felavatták a győri Barátság-parkot

A második győri ifjúmunkásnapok ünnepélyes megnyitója egybeesett a Barátság sport- és játszópark felavatásával. A szombaton délelőtt rendezett ünnepségen először Káldy György, a KISZ Győr városi bizottságának titkára köszöntötte a megjelenteket, a város üzemeinek fiataljait, a környékbeli iskolák tanulóit és az ideiglenesen hazánkban tartózkodó szovjet egység alakulatának katonáit. Megköszönte mindenkinek, akit illet, a park építésében vállalat munkáját, majd megnyitottnak nyilvánította a május 26-ig tartó ifjúmunkásnapok rendezvénysorozatát.

Adyváros beépítési makettje, középen jól látszik a leendő Barátság park is.

Hofmann Tamás fotói a Barátság park kialakításáról:

A Barátság-parkot Módos Dezsőné, Győr megyei város Tanácsának elnökhelyettese avatta fel. Beszédében egyebek között szólt arról a szinte példa nélkül álló társadalmi összefogásról, amelyet a KISZ Győr városi bizottságának védnöksége a park építésében jelentett. Külön kiemelte az ünnepi beszédben a parkért legtöbbet tett vállalatokat, iskolákat. A felsorolás élére kívánkozik a Vagongyár, a Kisalföldi Erdőgazdaság, a 19-s Volán, az AFIT 15-s Autójavító Vállalata, a Mezőgazdasági Gépgyártó-és Szolgáltató Vállalat, a GRABOPLAST, a Szeszipari Vállalat, a Gázgyártó- és Szolgáltató Vállalat, a  Textilipari és a Bercsényi Szakközépiskola fiataljai. 

A Barátság-park 1975-ben (Kép: fentrol.hu)

Az avatóünnepség után négy, környéki általános iskola labdarúgó-csapata versengett a Barátság-kupáért, majd a szovjet és magyar fiatalok labdarúgó-mérkőzésére került sor. A Móra Ferenc Iskola kisdobosai szép tornabemutatóval gyönyörködtették a nézőket.

A Barátság-park látképe 1977-ben

A Barátság-park létesítésének költsége ötmillió forint, a tanácsnak azonban négymillió forintot kellett kiadnia, mert a magyar és a szovjet fiatalok sem munkaórában, sem létszámban nem mérhető társadalmi munkája kereken egymillió forintot ért! A becslés szerint a 15000 győri ifjúkommunista közül 8-9 ezer vagy a park rendezésében, vagy a játékok elkészítésében tett valamit ehhez az összeghez. A park üzemeltetését egy évre a Győri Városgazdálkodási Vállalat vállalta.”

Képek a Barátság parkról, a ’80-as évekből:

A „kosárpálya”

Az „egyespálya”

A futópálya részlete

A Barátság-park látképe

Játszótér a parkban

A sportiroda

A Barátság büfé

2008-2009-ben a Barátság parkot teljesen felújították.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

húsz + 16 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját