A GyÁÉV uszoda


1988. július 9-én nyílt meg a GyÁÉV (ma Magyar Vilmos) uszoda Győrött a Töltésszer utcában (Rábca part).

1988 előtt Győrt úgy emlegették az útikalauzok, mint a folyók városát ahol nincs fedett uszoda. A strand melletti sátoros úszómedence szinte kizárólag a versenyzők rendelkezésére állt (a termálfürdő bezására miatt hamarosan a nagyközönség is ide szorult), az iskolai tanmedencék pedig nem a város lakosságának szórakozására készültek.

A GyÁÉV csónakháza

A Kisalföld napilap 1986. szeptember 19-i számából:

” Fedett uszoda épül Győrött

Az első, de talán nem az utolsó…

A Győr Megyei Állami Építőipari Vállalat csónakházánál már látszanak a gazdag sportmúlttal rendelkező város leendő uszodájának körvonalai. Áprilisban kezdtük az építkezést — mondja Póder Zoltán a GYÁÉV fejlesztési főmérnöke — A Vízügyi Igazgatóság különböző előírásai miatt nyáron csak csökkentett tempóban dolgoztunk, de most már újra nagy intenzitással folyik a munka. Jövőre, május—június körül szeretnénk, ha már a közönség rendelkezésére állna.

Épül a GyÁÉV uszoda ( Kisalföld, 1986. 09. 19.)

A csónakház melletti füves területen két gyermekmedence már állt, de azok érthetően nem tudták kielégíteni az igényeket. A Rábcában pedig nem fürödhettek a vállalat dolgozói, ezért határoztak a fedett uszoda építése mellett.

— Huszonöt méteres lesz a nagy medence hat versenypályával — folytatja Póder Zoltán. — Készül még egy kisebb, gyermekmedence is. A kiszolgáló épületben öltőzők és az uszoda üzemeltetéséhez szükséges berendezések kapnak helyet. Úgynevezett fatartós szerkezettel fedjük le a medencét, hasonló megoldású, mint a soproni uszodáé, azonban nem kupola, hanem félhenger alakú lesz.

Győr tehát nemsokára egész évben használható fedett uszodával gyarapodik (ez lesz az első, nem sátoros szerkezetű uszoda a város történetében). A GYÁÉV hatezer fős kollektívája sok társadalmi munkát vállalt, az építkezésen; a korábban teljesített kommunista szombatok pénzét is erre fordítják. Az összes költség mintegy 20—25 millió forintot tesz ki.”

A GyÁÉV uszoda építése (Kisalföld, 1987. 08. 27.)

„Fedett uszodát avattak

Győrt a vizek városának nevezik, de hosszú idő után először av attak „igazi” fedett uszodát a megyeszékhelyen. Az úgynevezett sátoros uszoda és néhány iskolai tanmedence kivételével a jó idő elmúlta után elég mostoha körülm ények várták az úszósport híveit, s a kedvtelésből, szórakozásból úszókat.

Az építők napja alkalmából rendezett ünnepségen került sor a többfajta létesítményt is magába foglaló uszoda átadására. A kívülről is impozáns létesítményt a GYÁÉV-csónakház mellett építették fel, így a sportoláshoz, a kikapcsolódáshoz szinte minden lehetőség adott ezen a területen.

A GyÁÉV uszoda nemsokkal az átadás után (Kisalföld, 1988. 08. 18.)

Virágh Imre, a GYÁÉV műszaki igazgatója tartotta az avató beszédet. Csaknem négy évvel ezelőtt született döntés az uszoda felépítéséről, amelyet az anyagi erőforrások figyelembevételével csak szakaszosan lehetett megvalósítani. 1986. márciusában kezdődött meg az építkezés, az úszómedence előregyártott elemekből készült. A versenymedence 25 x 13,5 méteres, az úgynevezett tanmedence pedig 13,5 x 7 méteres. Alattuk kaptak helyet a kiszolgáló, és a pihenésre, szórakozásra alkalmas helyiségek. Az öltözők, a szauna, a fodrászat, a masszázs, a kondicionálóterem és a büfé. Az új épületet folyosó köti össze a régi csónakházzal.

Értesítés az uszoda megnyitásáról (Kisalföld, 1988. 07. 06.)

Dr. Lakatos László, az MSZMP megyei bizottságának első titkára megemlékezett az építők napjáról. Szerencsés, mondta, hogy ebből az alkalomból saját magukat ajándékozták meg az uszodával. Nemcsak a GYÁÉV, a város, a megye is gyarapodott a létesítménnyel, s a vállalat tovább öregbítette jó hírnevét az ország építőipari vállalatai között.

Az uszoda felavatása (Kisalföld, 1988. 06. 13.)

Ezután dr. Lakatos László átvágta a nemzetiszínű szalagot, megnyitotta az uszodát. Kádár József, az Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium állam titkára Kiváló Munkáért kitüntetést adott át László Vincének, majd az építkezésben élenjárt dolgozók kitüntetéseket és pénzjutalmat vehettek át. Megyénk szülötte, dr. Temes Judit olimpiai bajnok, az Európai Úszó Szövetség technikai bizottságának alelnöke, a MUSZ elnökségi tagja a szövetség ajándékát adta át Orosz Lajosnak, a GYÁÉV vezérigazgatójának. Az ünnepi program fiatalok úszóversenyével ért véget.” (Kisalföld, 1988. 06. 13.)

A GyÁÉV uszoda a töltésről

Az uszoda 2011. szeptember 2-től az öttusa-mesteredző Magyar Vilmos nevét viseli.

Címkék: ,

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

tizennyolc − 16 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját