A József Attila ltp. 1977- 78


A győri József Attila lakótelep

“A József Attila lakótelep „véletlenül” épült fel. Azt mondták az építők, hogy amikor Ady-várossal végeztek a Kun Béla lakótelep (Marcalváros) beépítési terve nem készült el, de a házgyár csak termelte a paneleket. Ekkor szükségmegoldásként hirtelen megtervezték ezt a lakótelepet. A viszonylag szűk területre, a beépítés hatására, ugyanis a város legsűrűbben beépített része épült ki. Az altalaj süppedékessége miatt csak ötszintes épületeket emeltek. Magyarázata az, hogy a területet régen Jáki-laposnak nevezték, mert a Szabadhegyről lefolyó vizek gyűjtő, mocsaras része volt.” ( https://hu.wikipedia.org/wiki/Gy%C5%91r-Szabadhegy )

1977-ben elsők közt költöztünk a Lepke utca 43. sz.  II. emeletére. A lakás ablakaiból készítettem pár fotót.

Jereváni út. Még üres a szolgáltatóház helye

 

Jereváni út. Az újonnan átadott ABC bolt

Lepke utca. Jobb oldalt az épülő bölcsőde

 

Lepke utca. Jobb oldalt a bölcsőde (ma nyugdíjas klub)

Lepke utca

Épül az óvoda, a Piros Iskola és a játszótér

 

Az elkészült óvoda

 

A játszótér

 

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat Facebook-on, illetve már itt, a weboldalon is.

Havi rendszeres támogatást az alábbi gombbal és az összeg kiválasztásával kezdeményezhetsz:

You may also like

4 hozzászólás

 • Jimmy Blixt
  2018-01-03 at 15:04

  Szívrepesztöen nosztalgiás. Abba a házban laktam ahonnan a képeket fényképezték. (Lepke utca) Megdöbbentem mikor láttam magam az utolsó képen (játszótér) Ott vagyok a piramis alaku szerkentyü elött jobboldalon ami a hinta mellett van. Ùgy néz ki hogy az elsö lépcsöházból készitették a képeket. Èn a harmadik lépcsöházban laktam. Sajnos 30 éve nem voltam ott, 1988-ban megszöktem nyugatra. Fáj a szívemben visszalátni. Nagyon hiányzik. Tudod hogy ki fényképezte a képeket? Nagyon köszi hogy a múltban visszatekinthettem. Fantasztikus munkát csináltál. Szeretnék kezet fogni veled.

  • kozma.endre
   Kozma Endre
   2018-01-03 at 15:16

   Szia.
   A fotókat én készítettem az ablakunkból, a Lepke u. 43. 2. emeletéről. Mi 1987-ig laktunk ott. Köszönöm az elismerő szavakat.
   Üdv. Kozma Endre (Colos)

 • Jimmy Blixt
  2018-01-06 at 23:31

  Szia
  Mi is 86-ig laktunk ott a Lepre u 39-ben, a ház másik végén ahol a házmester lakott. Utána 1 év Újpest és 88-ban Svédország. A ti lépcsöházatokban lakott egyik gyerekkori barátom a harmadik emeleten a 43-ban, Anitának hívták. Emlékszel a nevére?

  Valahogy vágyok vissza abba a korba. Nem voltak számítógépek meg lapos TV-k de volt egy más érzelem. Más életem lett Svédországba, még mindíg itt vagyok de megbántam hogy ide jöttem mert öszintén nem szeretem. Elég lett volna egy heti vakáció Svédországban. Itt sajnos hiányzik a lélek. Kaja, ruha meg álomcuccok mindíg voltak és vannak de lélek nélkül úgy éreztem és érzem mint egy hal az akváriumban.

  Nem volt problémám beilleszkedni itt, gyorsan tanultam a nyelvet is de valami mindíg hiányzott. Könnyü lenne mondanom hogy húha nézz ide ki vagyok mint más nyugati magyarok de nem látok semmi célt beképzeltnek lenni. Öszintén írom hogy a képeid könnyeket folyatott a szememböl.

  Magyarokkal nem beszéltem 30 éve. Mikor nagyanyám és nagyapám meghalt, teljessen elszigeteltem magam. Talán furcsán hangzik de még mai napig nem bocsájtottam meg istennek hogy elvette öket tölem. Egyszerü emberek voltak és nem gazdagok de varázslatossak. Azóta sehol nem találtam varázslatot sehol a világban.

  Emlékszem a nevedre de nem kapcsolok. A Piros iskolába jártál? A képeken láttam hogy az Attila étterem meg a gyógyszertár még nem volt megépülve. A hatodik képen látom a zöltséges bódét. Misztikus volt belül, picit sötét és érdekes.

  A szívemböl köszönöm Endre. / Zsolt aka Jimmy Blixt

 • Pötti
  2018-03-15 at 20:26

  Sziasztok,
  Köszönöm ezeket a képeket. Nagyon jó volt visszanézni. Én a 39- ben lektam a második emeleten. Tavaly nyáron adtuk el a lakást, mert sajnos anyukám örökre itt hagyott minket. Attilát ismertem, volt egy lány testvére.

Szólj hozzá!

Főszerkesztő

Kozma Endre

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”