A Rábca a mai Bercsényi liget helyén


A mai Bercsényi liget helyén folyt valamikor a Rábca, amely Újvárost, és az akkor még községi szervezetű Győrszigetet választotta el egymástól.

A Rábcát 1906-ban vezették el a mai medrébe, a régi helyét betöltötték és ligetté alakították át. Két híd ívelte át, az egyik a Híd utca tengelyében, a másik meg a mai Ecet utca vonalában. Ez utóbbi volt az 1875-ben épített ún. „Krajcáros híd” vagy „Cifra híd”, csak gyalog átkelésre volt alkalmas.

Rábca betorkollása a Rábába. Előtérben a Sétatéri szigetet látjuk. (Képeslap, 1898-as postabélyegzéssel / Győr megyei levéltár )

 

A torkolat a Sétatéri sziget északi csücskével (Képeslap Németh Vilmos gyűjteményéből)

 

“Részlet a Rápcza torkolatánál” (Képeslap)

“A Duna, Rába és Rábcza torkolata” (Képeslap)

 

“A Duna, Rába és Rábcza torkolata” (Képeslap)

 

Gőzhajó a Rábcán (Képeslap / hajoregiszter.hu)

 

Újváros a Rábczával” (Képeslap)

 

A Rábca híd – a későbbi Pinnyédi híd- (Képeslap, postabélyegzés 1901) A hidat 1894 februárjában adták át a forgalomnak. (előtte faszerkezetű híd állt itt)
Akkor épült a Rát Mátyás tér 5. alatti vámépület, Hübner Jenő, a Városháza tervezője terve alapján.

 

Az 1875-ben épített ún. „Krajcáros híd” vagy „Cifra híd”, csak gyalog átkelésre volt alkalmas. Baloldalon az Olajgyár

1906-ban elterelték a folyót: “Egy város átalakulása. Győri tudósítónk jelenti: Két nap óta új medrében folyik a Rábca és néhány hét múlva hamis lesz a földrajzi adata, hogy Győr a Duna, Rába és Rábca összefolyásánál fekszik. Az új meder a város végén levő zsidó temető mellett vezeti a Rábca vizét a Dunába, mi által Győrt és a régi Győrszigetet a régi Rábcameder kiszáradása után szárazföld kapcsolja össze. A beállott változás a régi Győr képét teljesen átalakítja. A régi meder betöltésével nyert terület egy része Győr gyönyörű sétaterét fogja megnagyobbítani, a másik részét építkezésekre és egy új vasútállomás létesítésére használják föl.” (BUDAPESTI HÍRLAP , 1906. november 28. )

Kapcsolódó bejegyzés ITT

 

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat Facebook-on, illetve már itt, a weboldalon is.

Havi rendszeres támogatást az alábbi gombbal és az összeg kiválasztásával kezdeményezhetsz:

You may also like

Szólj hozzá!

Főszerkesztő

Kozma Endre

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”