A Rábca a mai Bercsényi liget helyén


A mai Bercsényi liget helyén folyt valamikor a Rábca, amely Újvárost, és az akkor még községi szervezetű Győrszigetet választotta el egymástól.

A Rábcát 1906-ban vezették el a mai medrébe, a régi helyét betöltötték és ligetté alakították át. Két híd ívelte át, az egyik a Híd utca tengelyében, a másik meg a mai Ecet utca vonalában. Ez utóbbi volt az 1875-ben épített ún. „Krajcáros híd” vagy „Cifra híd”, csak gyalog átkelésre volt alkalmas.

Rábca betorkollása a Rábába. Előtérben a Sétatéri szigetet látjuk. (Képeslap, 1898-as postabélyegzéssel / Győr megyei levéltár )
A torkolat a Sétatéri sziget északi csücskével (Képeslap Németh Vilmos gyűjteményéből)
„Részlet a Rápcza torkolatánál” (Képeslap)
„A Duna, Rába és Rábcza torkolata” (Képeslap)
„A Duna, Rába és Rábcza torkolata” (Képeslap)
Gőzhajó a Rábcán (Képeslap / hajoregiszter.hu)
Újváros a Rábczával” (Képeslap)

Az 1875-ben épített ún. „Krajcáros híd” vagy „Cifra híd”, csak gyalog átkelésre volt alkalmas. Baloldalon az Olajgyár

1906-ban elterelték a folyót: „Egy város átalakulása. Győri tudósítónk jelenti: Két nap óta új medrében folyik a Rábca és néhány hét múlva hamis lesz a földrajzi adata, hogy Győr a Duna, Rába és Rábca összefolyásánál fekszik. Az új meder a város végén levő zsidó temető mellett vezeti a Rábca vizét a Dunába, mi által Győrt és a régi Győrszigetet a régi Rábcameder kiszáradása után szárazföld kapcsolja össze. A beállott változás a régi Győr képét teljesen átalakítja. A régi meder betöltésével nyert terület egy része Győr gyönyörű sétaterét fogja megnagyobbítani, a másik részét építkezésekre és egy új vasútállomás létesítésére használják föl.” (BUDAPESTI HÍRLAP , 1906. november 28. )

Kapcsolódó bejegyzés ITT

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

3 hozzászólás

 • Kovacsics Judit
  2018-12-31 at 00:44

  Nosztalgiaval nezegetem a kepeket! Gyorott szulettem 1946-ban a Kossuth utca 68 szam alatt. Ott laktunk tarsberletben, Tovari csaladdal. A haz eloltjak egy kis piacter volt, mogotte a Bercsenyi liget,Idaho jartunk jatszani, labdazni. Az uszodaba is sokat jartunk es a Radora! Apam tragikus halala utan, vagon gyarban aram utes erte munka kozben, Budapesre koltoztunk anyai nagyszuleimhez. Minden nyaron noveremmel egyutt apam testvereinel vakacioztunk. Most , sorsom Kaliforniaba hozott , mar 35 eve, elotte Ohioban 8 evet toltok.
  Egyetlen unokatestverem, akivel email es Skype kapcsolatban voltam, meghalt, Abdan volt szakacs Kovacsics Peter. Csaladfan dolgozom, az apai agat probalom feltolteni.
  Tudok-e ilyen teren segitseget kapni? Elkuldenem Gyorrel kapcsolatos kepeimet.
  Az enek ugy mondja, “ I left my heart in San Francisco “ en pedig Gyorben!
  Udvozlettel, BUEK,
  Kovacsics Judit Agnes

 • Balint Zsuzsa
  2022-05-01 at 02:17

  En is messze kerultem Gyorbol, Kanadaba , a gyonyoru kepeket nezeve a torteneteket hozza olvasva csak no a honvagyam! A szivem ott el Gyorben. Orulok, hogy tamogathatom ezt a honlapot. Tovabbi minden jot, megkoszonve munkajukat!

Szólj hozzá!

kilenc − 7 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját