Kisfaludy utca 30. a „Mohácsy”


1940 januárjától Mohácsy János neve alatt jegyzik a vendéglőt.

A fekvő téglalap alakú, nagyméretű, belső udvar nélküli, teljes telekbeépítéssel bíró ház 1860 körül épült romantikus stílusban. Területe 155 négyzetméter, 44 négyszögöl. 1876-tól már borozó működött az épületben, Heinzl Nándor bormérő üzemeltette. 1915-ben Kiss Károly vendéglősé, 1922-től özvegye viszi tovább az ipart. 1940 januárjától Mohácsy János neve alatt jegyzik a vendéglőt. Az államosítás után a többi vendéglőhöz hasonlóan a Győri Vendéglátó Vállalat üzemeltette a létesítményt, Mohácsy úr sem dolgozhatott tovább a saját vendéglőjében. A Mohácsy név nagyon sokáig megmaradt (még ma is emlegetik), de az italbolttá lezüllesztett, egykor szebb napokat látott vendéglő hírneve az évek során megkopott.

A Győri Vendéglátó Vállalat 17-es fiókja az egykori Mohácsy (Kép: az OMF vizsgálat fotói 1951-1959)

A Kisalföld, 1971. 05. 11-i számában olvashatjuk: „A győri Mohácsi-féle vendéglőben telt ház van. Két szesztestvér el-elcsukló hangon két deci borért könyörög a pénztárosnőnek. Nem ad nekik blokkot. A részegek kitámolyognak és jutalom ellenében megkérik a kocsma körül ólálkodó egyik gyereket , hogy hozzon ki nekik egy üveg bort. A gyerek 13 éves lehet, beáll a pénztár elé a sorba. Szó nélkül megkapja a blokkot, egy perc múlva a bort is. Viszi ki megbízóinak, akik már a járdán üldögélnek …”

1974-ben az épülő színházra tekintettel  megszüntették a borozót és átalakítás után, 1975 márciusától egytálételeket , napi menüket kínált a Dunántúl első Tejbisztrója a  betérő vendégeknek.

Cikk a tejbár nyitásáról (Kisalföld 1975 03 13.)
A Kisfaludy utca a ’80-as években
A Kisfaludy utca a ’80-as évek végén
A Kisfaludy u. 30. sz. a ’90-es években

Felhasznált irodalom: Nagy István – A mi utcánk: Kisfaludy utca, Győr 2007-2008

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

négy × négy =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját