Az Ifjúság hídja újjáépítése, 1963


1963 március 13-án Győrnél a fürdőhöz vezető fahidat roppantotta meg a jég. Képek az Ifjúság hídja újjáépítéséről.

„A Szombathelyi Vízügyi Igazgatóságtól nyert értesülés szerint a Rábán Ikervárnál megmozdult a jég. Árpásnál tegnap 423 centiméter vízmélységet mértek. Győrnél a fürdőhöz vezető fahidat roppantotta meg a jég.” (Kisalföld,  1963. 03. 14.)

Kisalföld, 1963. 03. 15.
A híd helye ( Bárányné Csányi Gyöngyi fotója)

„A megyei tanács megrendelése alapján a Vagongyár hídosztálya a tervezést és kivitelezést 1963 késő őszére elvégezte. E kis gyaloghíd nem monumentális — nagy múltra nem tekinthet vissza —, a tervező jó ízlését és a Vagongyár hídüzemének jó munkáját dicséri.” (GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI HIDAK TÖRTÉNETE, 1993)

Képek az új híd építéséről.

A híd újjáépítése, 1963, ősz. (Németh Vilmos gyűjteményéből)


A
győri uszodához vezető Rába hidat ki tudja nyadszor a jeges ár tönkre tette. A város vezetői úgy határoztak, hogy a régi fahíd helyett erős, olyan vashidat készíttetnek, mely ellenáll a jeges árnak. A hídszerkezet készítését a Wilhelm Pieck Vagon- és Gépgyár vállalta 1 050 000 forintért. A két pillér építése és az egyréb munkálatok 350 000 forintot igényeltek.
A hídépítés érdekessége, hogy Győrött először alkalmazták azt a módszert, hogy a parton összeszerelt hidat egy darabban — hajó segítségével — vontatták a pillérekre. A hídnak pilléreire való helyezése november 6-án fejeződött be, majd a korlátok szerelése, és az úttest burkolása után a hidat karácsony előtt adták át a forgalomnak.

A híd újjáépítése, 1963, ősz. (Warwarovszky Lucia gyűjteményéből)
A híd újjáépítése, 1963, ősz. (Warwarovszky Lucia gyűjteményéből)
A híd újjáépítése, 1963, ősz. (Warwarovszky Lucia gyűjteményéből)
Majdnem kész (Rába fotógyűjtemény / Szabó János)

Kapcsolódó bejegyzés: https://regigyor.hu/vegyes/az-uszodai-gyaloghid-ifjusag-hidja/

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

1 hozzászólás

Szólj hozzá!

négy × 3 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját