Emléktábla avatás a győrszabadhegyi 5. sz. tüzérlaktanyában, 1935


1935. június 2-án emléktáblát avattak Győrben, a győrszabadhegyi 5. sz. tüzérlaktanya udvarán.

Muhr Ottmár (1860-1914) ezredes 1884-től szolgált a 9. huszárezred kötelékében, az első világháborúban ennek az ezrednek volt parancsnoka. 1914 december 11-én éjjel védték Limanowát a cári orosz hadsereg támadásával szemben ahol az ezredes hősi halált halt. Tiszteletére, Győrben, a győrszabadhegyi 5. sz. tüzérlaktanya udvarán, 1935. június 2-án  emlékművet állítottak.

A szabadhegyi huszárlaktanya egy 1900 körüli képeslapon.

„Délben impozáns ünnepség keretében avatták fel a Nádasdy huszárok emlékművét; Hiszekegy után Mihályffy Ernő dr emlékbeszédet mondott,— melyben vázolta az ezred- 250 éves dicsőséges történetét. A koszorúk elhelyezése után Reiter György ezredes vette át az emlékművet. Az ünnepség folytatódott a templomtéri emlékműnél. Itt Farkas Béla dr mondott hatásos ünnepi beszédet.” A Dunántúli Hírlap tudósítása, 1935. 06. 09.

A tábla szövege:

„Ebben a laktanyában

állomásozott

1884-től 1909-ig

a Limanowánál

hősi halált halt

MUHR OTTMÁR ezredes

a legendás hírű 9-es

gróf Nádasdy huszárjaival

Nem halt hiába

aki a hazáért

adta éetét

Dicső emléküknek

állították a volt

gróf Nádasdy 9-es huszárok

1935″

Avatási ünnepség. Dr. Kőninger Miklós, Győr szabad királyi város tiszti főorvosa a sporoni, K.u.K. 76-os gyalogezred koszorúját helyezi el az emlékműnél

A képért köszönet Vidákovich Gábornak

Szabadhegy térképe 1910 körül

Korabeli képeslapok a laktanyáról

A Győri Közlöny így ír 1884. október 23-án a szabadhegyi lovaslaktanyáról: ” A lovaslaktanya hivatalos felülvizsgálata f.hó 20-án ment végbe. Elkészült csendben, minden hű-hó nélkül azon nagyszerű épület, mely a beszállásolás ezernyi bajaitól most már végképp megmentette a megyét, mely szívesen is meghozta a nagy áldozatokat. És így, mit annak idején Gyapay Dénes volt alispán kezdeményezett, – a teljes művet gróf Laszberg Rezső jelenlegi alispán – derekasan befejezte. Az újonnan való építkezés a régivel összhangba hozatván, a kívánalmaknak mindenben megfelelő. A tiszti pavillon, a legénységi laktanya, a vívó-és tornaterem, az istállók, s a nagy impozáns födött lovarda, mind olyanok, hogy még a kényes katonai ízlés sem találhat kifogásolni valót.”

1884-től Nádasdy-huszárlaktanya majd  1909-től 5. sz. tüzérlaktanya volt a neve.

Pesti Hirlap Képes Melléklet 1935-06-05

1987 őszén az emlékművet lebontották és 1988-ban  az egykori karpaszományos iskola (ma lakóház) utcai homlokzatán helyezték el az emléktáblát. (József Attila u. 6.)

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

2 hozzászólás

  • pölös
    2021-04-28 at 20:26

    Többször voltam Szabadhegyen. Városunk második leggyönyörűbb kerülete!

Szólj hozzá!

egy × három =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját