Baross út régi képeslapokon


Régi képeslapok a győri Baross útról.

Az utca nevének változatai:

Szent Márton utca Fehérvári utca Deák utca Fehérvári utca Baross út Lenin út – Baross út.

Baross út – Arany János út sarok (Békefi Péter gyűjteményéből)
Baross út – Arany János utca sarok. Pb. 1899. (Deli Alexandra gy.)


Története:

A város egyik legrégibb utcája. Az 1617. és 1703. évi telekkönyvek szerint Szent Márton utca volt. Az utca nevének eredete valószínűleg az volt, hogy ez az út vezetett Szent Mártonra. Mai hosszának középvonalában az Arany János utca kereszteződése előtt állott a Fehérvári-kapu, amely fölé 1792-ben épült a tűztorony. A Fehérvári-kaput azonban — mintegy száz évvel később —, 1894-ben lebontották. Az utca az utóbbi száz éviben rendkívül sokat fejlődött, utcavonalát többször szabályozták, épületeit pedig újból és újból átépítették.
A kapitalizmus virágzása idején egymás után épültek pénzintézetei, amelyeknek létesítését korábban a város kereskedelmi élete, később pedig egyre fejlődő ipara tette szükségessé. A XIX. század első felének közepe táján nevét Fehérvári utcára változtatták. 1848-ban Deák Ferenc utca, de a szabadságharc leverése után újból Fehérvári utca a neve.
1893-ban a város közgyűlése Baross Gáborról, Győr város országgyűlési képviselőjéről nevezi el az utcát, aki mint kereskedelemügyi miniszter a vasút kifejlesztésében és a Baross híd létesítésében (1893) segítette a várost.

„Baross utcza” (kis Baross út)
Baross út – Andrássy út sarok pb. 1901 (Békefi Péter gy.)
Baross út – Árpád út sarok pb. 1906
Baross út – Árpád út sarok (Békefi Péter gy.)
A Vasudvar a Baross u. – Andrássy u. sarkon 1900. (Békefi Péter gyűjteményéből)
Baross út 1905 körül
Baross út konflisokkal 1905 körül
Baross út 1929 (Békefi Péter gy.)
1931
Baross úti részlet
Royal szálló Baross úttal (Németh Vilmos gyűjteményéből)
Címkék: ,

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

6 + 4 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját