A “nyolcemeletes”


1962 és 1964 között Fátay Tamás és Lang János tervei szerint épült fel a nyolcemeletes lakóház.

“Az elképzelés az új városközpont I. ütemének beépítéséről  egy hatszintes lakóépületről szólt, amelynek földszintjén az OTP győri központja kap helyet, öt emeleten pedig lakások. Eredetileg zártsorúan kapcsolódott volna a szálloda bővítésének I. üteméhez. Kiderült azonban, hogy az épület alatt éppen az egykori várárok húzódik, a feltöltött talajra nem lehetett hagyományos módon alapozni. Elkerülhetetlenné vált a költséges cölöpalapozás alkalmazása. A váratlan költségnövekedést a szintszám drasztikus emelésével lehetett kompenzálni. A cölöpalap elbírta, tehát az épületre került még három emelet. Az először hét, majd nyolcemeletessé váló házat a tervezők a szintugrás miatt függetlenítették a hotelbővítéstől, így kialakult a belváros-rekonstrukció egyetlen, a Szent István útra merőlegesen elhelyezkedő, szabadon álló épülete.”  A további leírás

       ITT OLVASHATÓ

Képek az építkezésről:

Háttérben az Árpád u. 47. (Fénykép Németh Vilmos gyűjteményéből)

 

Az épülő ház a Városháza felől

Az MÁVAUT állomás mögötti parkolóból

A Bisinger sétányról

Télen a (Dimitrov) Bisinger sétányról

 

Májusfa az óriáson. Cikk a Kisalföld, 1963. 07. 07-i számából

1964. június 24-én átadták rendeltetésének a 8 emeletes, 91 lakásos lakóházat. A földszintjén és az első emeleten az OTP megyei fiókját és az Állami Biztosító irodáit helyezték el.

Képek a kész épületről:

 

 

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat Facebook-on, illetve már itt, a weboldalon is.

Havi rendszeres támogatást az alábbi gombbal és az összeg kiválasztásával kezdeményezhetsz:

You may also like

Szólj hozzá!

Főszerkesztő

Kozma Endre

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”