Ezermester és Úttörőbolt


1962-ben nyílt meg Győrött az Aradi vértanúk útja 11. sz. alatt az Úttörő-, az Arany János utca 18. sz. alatt az Ezermesterbolt

Ezermester és Üttörőbolt Vállalat alakult 1962. január 2-án, abból a célból, hogy az úttörő ifjúság és a barkácsolók népes tábora számára szükséges cikk — egyenruházat és felszerelés, a nyári táborozáshoz nélkülözhetetlen sátrak és egyéb tartozékok, valamint a barkácsoláshoz és modellezéshez használható anyagok, alkatrészek —, kellő mennyiségben és minőségben kaphatók legyenek.

Ezermester és Úttörőboltok 1962-ben (Kép: Modellezés, 1962. 03. 01.)

1963-ban határozott a vállalt arról, hogy a két üzlethelyiséget az Aradi vértanúk útja 11. szám alatt egyesíti. 1964-ben kértek és kaptak építési engedélyt, majd 1967-ben nyílt meg a közös Ezermester és Úttörőbolt.

„ÖRÖM AZ EZERMESTEREKNEK

Pedagógusok, szülők gondjain könnyít, és gyermekeknek szerez örömet az Ezermester- és Úttörőbolt Győrött.

Dominók, színes kártyák, sakktáblák, műanyag összerakós játékok sorakoznak a polcokon. Buksi fejű gyerekek nézegetik a kincseket.
Gyönyörűség felnyitni a műanyag repülőgép alkatrészeit rejtő dobozokat. Könnyű a műanyag, de tudást és gondolkodást kíván a Comet— 4. és a M i— 6. helikopter modellje. Tudni kell, melyik rész hogyan illik össze. Nagy sikere van a plexiépítőnek. Ez a műanyag a hő hatására meglágyul, és ötletes, esztétikai ízlést fejlesztő dísztárgyakat készíthetnek belőle a gyerekek.
A rádió amatőrök kis mesterei is találnak dobozokat.
Sok diák keresi fel a boltot, hogy a régen áhított eszközöket megvásárolja. A múlt évi forgalom is ezt bizonyítja: 1 742 000 forint volt.
Az idén a tervezett 2 millióból eddig: 744 000 forint értékű áruval szereztek örömet az úttörőknek és az ezermestereknek a bolt dolgozói.
(Kisalföld, 1970. 06. 10.)

Az Ezermester és Úttörőbolt az Aradi vértanúk útja 11. sz. alatt 1972-ben (Kép: László K. György)

1977-ben az Arrabona áruház építése miatt a Kossuth Lajos utca 12. szám alá költözött az üzlet.

„Többször szóvátették olvasóink, hogy a győri (a megyében egyetlen) ezermester- és úttörőbolt többet volt különböző okok miatt zárva, mint nyitva. Jogos a múlt idő használata, hiszen némi változás történt — legalábbis ami a nyitvatartást illeti. Áruátvételkor az üzlet nincs egész nap zárva, legfeljebb egy-másfél óra hosszat.

Rövidesen költözni kényszerül az üzlet: a belvárosi forgalomtól távolabb, a tervek szerint a Kossuth utcába. (Mostani helyén építkezés kezdődik.) Hogy meddig marad ott egyelőre nem tudni. Az ifjúsági mozgalmi felszerelések vásárlói nyilván az új helyen is „megtalálják” majd a megye egyetlen ilyen jellegű boltját. A korábbi panaszok nyomán annyit még: a mozgalmi felszereléseket vásárlókat az áru átvétel lényegesen lerövidített ideje alatt is kiszolgálják.” (Kisalföld, 1977. 03. 01.)

Hirdetés a költözésről (Kisalföld, 1977. 07. 23.)

Új helyen az ezermesterbolt (Kisalföld, 1977. 08. 12.)

Négy évig, 1981. novemberéig működött itt az ezermesterbolt, majd visszaköltözött a Belvárosba. 1981. november 19-én a Czuczor Gergely utca 16. sz. alatt, a Prometheus Tüzeléstechnikai Vállalat elköltözött kirendeltsége helyén nyílt meg az új Ezermester és Úttörőbolt.

Hirdetés a költözésről (Kisalföld, 1981. 11. 18.)
Az Ezermester és úttörőbolt a Czuczor Gergely utcában

A Kisalföld 1981. november 21-én így írt az új boltról:

„Új helyen az Ezermester bolt

A belvárosi rekonstrukció miatt átmenetileg szűkös, és a vásárlói forgalomból kieső területen kapott helyet a győri (és a megyében egyetlen) Ezermester- és Úttörőbolt. Forgalma jelentősen megcsappant, különösen azóta, hogy helyszűke miatt csak az úttörőmozgalmi áruk értékesítését végezhette.

A bolt ismét a belvárosban fogadja vásárlóit Győrött, a Czuczor Gergely utcában, a Prométheusz Tüzeléstechnikai Vállalat elköltözött kirendeltsége helyén.
Ráadásul a barkácsolók nem kis örömére újra a régi prolillal, vagyis olcsó barkács és műszaki árukkal is. Számokkal illusztrálva a változást: az Ezermester- és Űttörőboltnak a Kossuth Lajos utcában az idén mintegy 3 millió forint volt a forgalma, az új helyen a jövő évi terv ennek több mint a duplája, 7,5 millió forint. (Már a nyitás napján mintegy 60 ezer forint volt a forgalom.)

Az Arany János utca. A Czuczor Gergely utca sarkon az Ezermester és úttörőbolt

A régi helyen, tehát a Kossuth utcában az Ezermester- és Űttörőbolt Vállalat december közepén ifjúsági turisztikai kölcsönzőt nyit (sátrakkal, sífelszerelésekkel, korcsolyákkal, kerékpárokkal stb.), és a barkácsolók is
kölcsönözhetnek különböző gépeket, szerszámokat.”

Kölcsönző a Kossuth Lajos utcában az Ezermester és Úttörőbolt helyén.

Az Ezermester és Úttörőbolt megszűnésének idejére még nem találtam adatot. Ma virágbolt működik a Czuczor Gergely utca – Arany János utca sarki házban.

Címkék: ,

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

19 − nyolc =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját