Az Arrabona áruház


1980. április 29-én avatták fel Győrött, az Arany János utca 16. szám alatt az Arrabona Szövetkezeti Áruházat.

Egy 1975-ös pártértekezleten döntöttek arról hogy Győrött új általános áruház épüljön. Jó egy év múltán az országos szervek képviselői is jóváhagyták, hogy az áruház beruházásában valamennyi  fogyasztási szövetkezet részt vegyen. További jó egy év elteltével a SZÖVTERV elkészítette a kiviteli tervdokumentációt, majd 1977. novemberében elkezdődött az Arrabona áruház építése.

Néhány fotó / képeslap az áruház helyén volt épületekről:

A Deák Ferenc u. – Arany János u. sarok (Képeslap, postabélyegzés 1906)
Az Aradi vértanúk u. 1964-ben. A baloldali épületek is elbontásra kerültek. (Fotó: Dennis Karczag)
Az Aradi vértanúk u. – Arany János u. sarok az 1970-es évek elején (Fotó: Járeb János)

1976-ban elkezdték a régi épületek bontását:

A kép alsó részén láthatjuk a bontást (1976)

Az építkezés generálkivitelezője a Győr megyei Állami építőipari vállalat, a fővállalkozók: a Győri FATEX Isz., a Dombóvári ÁFÉSZ, a Jászberényi Hűtőgépgyár, a MÜART és a KERIPAR volt.

Az Arrabona áruház építése 1979 (Fotó: Meződy Ö. István)

Dr. Sághy Vilmos belkereskedelmi miniszter az avatóbeszéde után átadta az áruház jelképes kulcsát Berki Ernőnek az Arrabona áruház igazgatójának.

Az áruház összes alapterülete 8021 négyzetméter (ebből eladótér: 3441, a raktártér 2622 négyzetméter), a dolgozói létszám 448 fő.

Az Arrabona Szövetkezeti Áruház a ’80-as években
Az Arrabona áruház Arany János utcai homlokzata
Az áruház Aradi vértanúk úti homlokzata

A parkolás már akkor gondot jelentett:

„minden körülmények között meg kell teremteni az áruház közelében a parkolási lehetőséget. (az úgynevezett MOTI-norma szerint 50 négyzetméter eladótérhez egy személygépkocsi parkolási lehetőségét kell biztosítani). Ismeretes a Belváros súlyos parkolási gondja, de akkor is találni kell a tanácsi szerveknek megoldást – akár mondjuk valamelyik közeli tér (Húspiac?) ‘feláldozása” árán is.” (Kisalföld, 1979. 08. 31.)

Szerencsére a Virágpiac (Húspiac, Egység tér) nem lett „áldozat”.

Címkék: ,

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

1 hozzászólás

Szólj hozzá!

5 × egy =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját