Fedett uszoda építése, 1951 – ’57


1951-ben gőz- és kádfürdő épült Wágner László (VÁTI) tervei alapján, a régi belvárosi temető helyén, a mai Bisinger sétány keleti végénél, melyet 1951. április 20-án avattak fel.

„Az épület két nagyobb tömegből áll, amelyek homlokzatburkolati anyagukban is markánsan különböznek. A fehérre vakolt főhomlokzati tömeg enyhe lejtésű födémével, oszlopárkádos kialakításával és kis körablakaival már-már mediterrán hangulatot áraszt. A zárt síkja nagyméretű üvegfelületeben nyílik meg a bejáratnál. Az előtérbe belépve két üzlethelyiséget találtunk (az egyik fodrász volt), majd jobbra haladva juthattunk el a tizenkét különálló egységként kezelt kádfürdőkhöz. A bal oldali részen volt a gondnoki lakás. Az előcsarnokból előre haladva juthattunk el az öltözőn keresztül a gőzfürdő medence terébe. A kívülről téglával burkolt épületrészben a török fürdők formai hagyományát követve a hatszögletű melegvizes medence fölé egy lyukszerű bevilágítókkal ellátott kupola került. A térben egy hideg és egy forróvizes kisebb medence is volt, valamint innen nyílott a masszőr szobája és egy szauna is. A belsőt Búza Barna mozaikja díszítette (sajnos erről a belső térről eddig nem került elő fotó).  _ https://moderngyor.com/2013/05/12/gozfudo/

Gőzfürdő alaprajz
(forrás: Győri Tanulmányok 3., 1974.)

1957-ben fedett uszodát építettek a fürdőhöz.

A Kisalföld napilap 1957. 08. 16-i száma így tudósított az építkezésről:

Kisalföld, 1957. 08. 16.
Kezdődik a munka
Falazás
Építőbrigád
Daru is segíti a munkát
Tetőtartó gerenda beemelése
Tetőtartó gerenda beemelése
Serényen folyik a munka
Lovaskocsival is szállítanak
Már a tető folynak a munkálatok

Az épület pár év után, 1957-ben újabb funkcióval bővült. Egy 25 méteres fedett úszómedencét építettek.

A bővítés után
A fürdő homlokzata
Az 1957-ben átadott új 25 méteres medence avatása
Az 1957-ben átadott új 25 méteres medence avatása

Fényképek forrása: Pannon-Víz Zrt.

A fürdő építéséről bővebben:  https://moderngyor.com/2013/05/12/gozfudo/

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

1 hozzászólás

Szólj hozzá!

tizennégy + hat =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját