A Győr-szigeti fürdőház


A Győr-szigeti fürdőházat már 1857-ben is említik a címtárak, mint Schmiedt János fürdőjét.

1890-ben már Tosch Károly vendéglős az új tulajdonos. A Duna-fürdő mellett kádfürdőt is üzemeltetett, melyet 65 krajcárért vehettek igénybe a vendégek. A meleg kádfürdő reggel 6-tól este 10 óráig volt nyitva.

Győr várostérkép 1910 körül. Pirossal bekarikázva a Győr-szigeti fürdőház (Forrás: Magyarország vármegyéi és városai)

A Fürdőházban 5 kétkádas fürdőszoba volt. Legnagyobb terme a táncterem (12,15 x 5,70 m) volt, de tartozott hozzá egy nagy nyitott veranda és egy 22 m hosszú tekepálya is. A 3000 négyzetméter nagyságú területen a folyó felé épített a tulajdonos egy kétfülkés WC-t is.

Tosch Károly Győr-szigeti fürdője egy 1904-ben postázott képeslapon. (Németh Vilmos gyűjteményéből)

Felhasznált irodalom:

Torma Attila: Régi győri szállodák, vendéglők, kávéházak… Turizmus és vendéglátás (1850-1950)

Címkék:

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

tizenöt − tizenkettő =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját