A Tó vendéglő


A győri Tó vendéglő Pethes Gábor okleveles építészmérnök tervei alapján az adyvárosi tározótó partján épült 1975-76-ban.

A vendéglő helyszínrajza:

Helyszínrajz

A Kisalföld napilap 1976. 04. 28-i számából:

„Április 30-án nyit a Tó vendéglő

Győrött, Adyvárosban mintegy 30 ezer ember él. Keresedelmi ellátottsága javult, a vendéglátóipari ellátottsága azonban sok, kívánnivalót hagy maga után. A mai napig nincs Adyvárosban egyetlen olyan étterem, amelyben meleg ételt lehetne kapni.

A Győri ÁFÉSZ, mint annyiszor, most is elsőrendű munkát végzett. A városrész legszebb részén, a tározó tó partján rövid idő alatt elkészítette a Tó-vendéglőt, amelyen 300 ember foglalhat helyet. Az új vendéglő lesz Adyváros első melegkonyhás vendéglátóipari egysége. Három részből áll: étterem, presszó és terasz. A teraszon 150 ember foglalhat
lelyet, azonban az igényeknek megfelelően bővíthető.

Újítás, két bejárat épült. Külön bejárata van a preszónak és az étteremnek. Tehát a presszó vendégei nem zaarják az étkezőket. Az elsődleges cél Adyváros lakosságának déli és esti étkeztetését a lehetőségekhez képest segíteni. Külön helyet képeznek ki azoknak, akik el akarják vinni az ételt. A felszolgálók átlagéletkora 25 év. Az étteremben Pádár Lali és népi zenekara szórakoztatja majd a vendégeket. Az étterem mintegy 3 millió forintba került.”

A használatbavételi engedély 1976. június 14-én kelt.

A Tó vendéglő használatbavételi engedélye 01
A Tó vendéglő használatbavételi engedélye 02
A Tó vendéglő a ’80-as években (Kép: MKVM / VF_38528_2)
A  vendéglő a ’80-as években (Kép: MKVM / VF_38528_1)
A  vendéglő a tó felől, ’80-as évek vége felé
A Tó vendéglő a ’80-as évek vége felé

Az egykori  vendéglő épületében ma pizzéria működik.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

1 × 4 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját