A Vilmos császár út


1914. szeptember 26-án nevezték el a győri Vásárteret Vilmos császár útnak.

„A város törvényhatósági bizottsága ma délután Szodfridt József főispán elnöklete alatt tartott közgyűlésén egyhangúlag és lelkesedéssel elfogadta dr. Fischer Gyula ny. főügyészh. és társainak indítványát s az eddigi Vásártér-szert, elnevezte Vilmos császár útnak”  (Győri Hírlap, 1914. 10. 26.)

Vilmos császár út a Gróf Tisza István tér felől (Németh Vilmos gyűjteményéből)
Vilmos császár úti részlet a Sportteleppel és a leánygimnáziummal. (Németh Vilmos gyűjteményéből)
A Vilmos császár u. 1931-ben

„Első nevét a Vásártérszert, amely akkor még csak a volt Pénzügyi palotáig terjedt, a rajta tartott vásároktól kapta. 1914-ben, az első világháború megindulásának évében nevét a város tanácsa Vilmos Császár útra változtatta.
A Nemzeti Tanács idején Nemzeti Tanács útja volt, de egy évvel később, a korábbi határozat hatályon kívül helyezése után ismét Vilmos Császár útja. 1937-ben Szent István út,  
a felszabadulás után pedig Sztálin út lett a neve. 1961-től Tanácsköztársaság útja” (Tomaj F.: Győr utcái és terei, 1967)  A rendszerváltáskor visszakapta a Szent István út nevet.

A Vilmos császár út 1930 körül. Jobb oldalon a Bisinger sétány.

 

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

1 hozzászólás

  • Csarnogurszky István
    2019-10-30 at 20:03

    Érdekes, hogy a dédapám, Szalay Károly ükapámhoz, nemes takácsi Horváth Gyulához és feleségéhez, ükanyámhoz, Kiss Bertához Bertához 1891. XII. 12-én írott ajánlott levelén egyértelműen a Vásártér 19. szám alá van címezve a levél, s nem a Vásártérszer címre. Ettől még az írtak biztosan úgy vannak, ahogy fentebb írva vagyon.

Szólj hozzá!

4 × három =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját