A Vilmos császár út


Vilmos császár út a Gróf Tisza István tér felől

 

Vilmos császár úti részlet a Sportteleppel és a leánygimnáziummal.

“Első nevét a Vásártérszert, amely akkor még csak a volt Pénzügyi palotáig terjedt, a rajta tartott vásároktól kapta. 1914-ben, az első világháború megindulásának évében nevét a város tanácsa Vilmos Császár útra változtatta.
A Nemzeti Tanács idején Nemzeti Tanács útja volt, de egy évvel később, a korábbi határozat hatályon kívül helyezése után ismét Vilmos Császár útja. 1937-ben Szent István út,  a felszabadulás után pedig Sztálin út lett a neve. 1961-től Tanácsköztársaság útja” (Tomaj F.: Győr utcái és terei, 1967)  A rendszerváltáskor visszakapta a Szent István út nevet.

A képeslapok Németh Vilmos gyűjteményéből valók.

 

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat Facebook-on, illetve már itt, a weboldalon is.

Havi rendszeres támogatást az alábbi gombbal és az összeg kiválasztásával kezdeményezhetsz:

You may also like

Szólj hozzá!

Főszerkesztő

Kozma Endre

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”